Eswar Prasad, senior professor internationaal handelsbeleid aan de Cornell University, denkt dat Bitcoin “misschien niet zo lang meer houdbaar” is. Dat bericht CNBC.
Hoewel Bitcoin nog steeds met kop en schouders boven alle andere crypto’s uitsteekt, heeft professor Prasad het niet zo voor de digitale munt. “Bitcoin gebruikt een validatiemechanisme voor transacties dat milieuverwoestend is en niet erg goed opschaalt”, legt Prasat uit aan CNBC. De CO2-voetafdruk van Bitcoin zou groter dan die van heel Nieuw-Zeeland.
Blockchain
“Het gebruik van de blockchaintechnologie door Bitcoin is niet erg efficiënt. Bitcoin zal geen andere fundamentele waarde hebben dan de waarde die beleggers geloven dat het heeft.”
Prasad mag dan geen fan zijn van Bitcoin, toch geeft hij toe dat het een revolutie heeft ontketend waar we uiteindelijk allemaal “direct of indirect van zullen profiteren”.
Hij zegt ook dat sommige nieuwere cryptocurrencies veel efficiënter gebruik maken van blockchaintechnologie. De professor gelooft bovendien dat de blockchain “fundamenteel transformerend” zal zijn in de manier waarop geldtransacties worden gedaan, zoals het kopen van een huis of een auto.
In het algemeen hebben cryptocurrencies “centrale banken aangespoord om na te denken over de uitgifte van digitale versies van hun eigen munteenheden”, zei Prasad.
Digitale valuta’s kunnen volgens Prasad in principe gunstig zijn omdat ze een goedkope betalingsoptie kunnen bieden waar iedereen toegang toe heeft. Daardoor zou financiële inclusie en mogelijk ook de financiële stabiliteit kunnen toenemen.
Meta
Prasad noemde de plannen van Meta (Facebook) om een digitale munt Diem in te voeren eerder ook een “existentiële bedreiging”.
“Als privaat uitgegeven munteenheden in directe concurrentie met het geld van de Amerikaanse centrale bank zijn, komen we op allerlei verontrustende terreinen terecht. Want dan zou Facebook niet alleen zicht hebben op ons sociale leven, maar op alle aspecten van ons financiële leven”, zei hij in oktober in een interview met CBNC.
(lp)