84% van Europeanen tegen zomertijd? Amper 0,55% van Belgen sprak zich uit

84% van Europeanen tegen zomertijd? Amper 0,55% van Belgen sprak zich uit

84% van de Europeanen wil dat het verzetten van de klok wordt afgeschaft luidde het gisteren. Het volk heeft gesproken, dus tijd om er iets aan te doen zei commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Uit de achterliggende cijfers van de enquête blijkt dat van de 4,6 miljoen mensen die hem invulden, er 3,1 miljoen uit Duitsland komen. Ter vergelijking: uit Frankrijk komen bijna 400.000 stemmen, uit België amper 55.000.

Statistici noemen het dan ook geen representatief onderzoek van willekeurig geselecteerde burgers: mensen die zich zorgen maken over of ergeren aan het onderwerp zullen eerder geneigd zijn de enquête in te vullen dan Europeanen die positief of onverschillig staan tegenover het verzetten van de klok, zeggen ze.

In de Duitse weekblad Der Spiegel veegt hoogleraar statistiek aan de Technische Universiteit in Dortmund Walter Krämer, de auteur van het boek “Zo lieg je met statistieken” de vloer aan met de enquête.

“Andere mensen die zoiets zouden doen, zouden we populisten noemen”

De wetenschapper noemt het vreemd dat de Europese Commissie op basis van deze enquête een voorstel doet. “Andere mensen die zoiets zouden doen, zouden we ze populisten noemen.” Opvallend genoeg heeft ook Juncker steeds volgehouden dat de enquête geen referendum was over de zomertijd.

Maar gisteren zei hij: “de mensen willen het, dus we gaan het doen”. Dat in Duitsland procentueel de meeste mensen de enquête invulden valt mogelijk te verklaren doordat bondskanselier Merkel uitgesproken voorstander is van het schrappen van het verzetten van de klok. Ze reageerde gisteren verheugd op de uitspraken van Juncker en noemde het afschaffen “een zeer hoge prioriteit”.

Gesponsorde artikelen