9 dingen die je moet weten over ‘Salamander’ om klaar te zijn voor het nieuwe seizoen

9 dingen die je moet weten over ‘Salamander’ om klaar te zijn voor het nieuwe seizoen

Het woord prestigereeks wordt tegenwoordig nogal snel in de mond genomen, maar bij ‘Salamander’ was dat niet onterecht. De spannende serie kende een topcast en scoorde niet alleen bij ons maar ook bij BBC en werd zelf verkocht aan Netflix. Zondag gaat op Eén het tweede seizoen van start, maar wat gebeurde er nu weer in het eerste?

1. Salamander begint met een kraak bij de bank Jonkhere …

VRT

Vreemd genoeg wordt niet alles meegenomen, maar alleen de inhoud van enkel 66 specifieke kluizen. Die blijken eigendom te zijn van Belgische topmensen.

2. … maar de diefstal wordt stilgehouden

VRT

Bankdirecteur Raymond Jonkhere (Mike Verdrengh) beseft direct dat het geen toeval is dat juist die kluizen zijn leeggeroofd en wil niet dat de politie op de hoogte is.

3. Gelukkig is er inspecteur Paul Gerardi …

VRT

Paul Gerardi (Filip Peeters) hoort van een mogelijke bankkraak via een anonieme tipgever en wil zich in de zaak verdiepen, tot onvrede van zijn bazen.

4. … maar dan vallen de eerste doden

VRT

De tipgever van Gerardi wordt vermoord en zijn vrouw Sarah (An Miller) en dochter Sofie (Violet Braeckman) worden in de de gaten gehouden. Paul Gerardi beseft dat hij moet vluchten en zich proberen verschuilen.

5. Er staan namelijk grote belangen op het spel

VRT

De kluiseigenaars maken deel uit van een groep die Salamander heet. In die organisatie zitten rechters, politici, legerleiding, topmensen bij de politie, … De informatie die gestolen is in de bank bevat dan ook gevoelige geheimen.

6. Chaos in het land, maar wie zit er achter?

VRT

De 66 leden van Salamander worden al snel gechanteerd en de ene na de andere neemt ontslag of pleegt zelfmoord. De bankkraak blijkt het werk te zijn van ene Klaus (Koen De Bouw) in opdracht van een miljonair die Gil Wolfs (Vic De Wachter) heet.

7. Gerardi en Wolfs komen per toeval bij elkaar

VRT

Via zijn dochter belandt Gerardi bij Wolfs. Het duurt even voor ze achter elkaars identiteit komen, waarna ze elkaar willen vermoorden. Maar dan legt Wolfs uit waarom hij de opdracht gaf om de 66 kluizen te kraken en Salamander kapot wil maken …

8. Salamander blijkt terug te gaan tot in de Tweede Wereldoorlog

VRT

De vader van Wolfs, die eigenlijk Dewulf heet, en de vader van Jonkhere namen toen deel aan een verzetsactie, operatie Salamander. De operatie mislukt en iedereen denkt dat vader Dewulf er met het geld van de verzetsactie vandoor is gegaan.

Pas recent kreeg Gil Wolfs/Dewulf te horen dat de echte verrader eigenlijk vader Jonkhere is. Het is op dat moment dat hij beslist om wraak te nemen om de bankeigenaar en Salamander.

9. Maar dan is er nieuw verraad …

VRT

Klaus, die in opdracht van Wolfs de kluizen had leeggehaald, sluit een deal met Jonkhere. Hij krijgt 5 miljoen euro in ruil voor de informatie uit de kluizen en het vermoorden van Wolfs en Gerardi.

Gerardi is hem echter te snel af en schiet Klaus zelf dood. Maar ondertussen trekt de gewonde Wolfs naar Jonkhere en schiet hij hem dood. Daarna wordt Salamander ontmanteld, al zal in het tweede seizoen uiteraard blijken dat de organisatie toch niet zo dood is als gedacht …

Klaar voor het nieuwe seizoen van Salamander?

Kijk dan vanaf deze week iedere zondag om 21.30 uur naar Eén.

Gesponsorde artikelen