Wat zijn nu eigenlijk de grootste actueel gebruikte voetbalstadions ter wereld? Wij hebben dat even opgezocht voor jou en kwamen op het volgende lijstje. Spoiler: grote kans dat je buiten Europa zal moeten gaan om zo een stadion te kunnen bezichtigen.
Tegenwoordig is het vaak om ter grootst en om ter modernst. Kijk maar naar stadia die worden gebouwd voor grote sportevenementen. Het beste voorbeeld hiervoor zijn de stadions van het afgelopen WK in Qatar. Maar wat zijn nu echt de grootste voetbalstadions?
Buiten Europa
Beginnen doen we met het grootste voetbalstadion van de wereld: het Rungrado 1 mei-stadion. Dit multifunctioneel stadion is gelegen in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Oorspronkelijk was er plek voor 150.000 mensen. Maar na een verbouwing in 2014, waarbij enkele zitbanken werden vervangen door individuele stoelen, schatten waarnemers een nieuwe capaciteit van ongeveer 114.000.
Het stadion wordt gebruikt voor de matchen van het Noord-Koreaanse nationale elftal. Maar ook voor de massaspelen van het Arirang-festival.
In Johannesburg (Zuid-Afrika) ligt het derde grootste voetbalstadion: FNB Stadium. Het is de thuisbasis voor de Kaizer Chiefs FC en de nationale ploeg van Zuid-Afrika. Met plaats voor 94.736 mensen is het een reusachtig stadion. De finale van het WK van 2010 werd ook in dit stadion gespeeld.
Op nummer vijf staat het Lusail Stadium in Qatar. Er konden 88.966 toeschouwers in dit stadion tijdens het WK voetbal in 2022. Nu het WK voetbal afgelopen is, zal het stadion in capaciteit worden teruggebracht. Ook zal het voor veel andere dingen gebruikt gaan worden. Onder andere scholen, cafés, sportfaciliteiten en een winkelcentrum.
Het zesde grootste stadion is het Aztekenstadion dat in Mexico-Stad staat gebouwd. Het complex werd geopend in 1966, en gebouwd voor de Olympische Spelen van 1968 met een capaciteit van 87.523 mensen. Verder was het stadion tweemaal het decor van de finale van het WK voetbal: in 1970 en in 1986. Tegenwoordig wordt het stadion gebruikt door voetbalclub Club América.
Het Bukit Jalil National Stadium in Kualu Lumpur (Maleisië) is een multifunctioneel stadion. Onder andere concerten en sportevenementen worden er georganiseerd, maar het is vooral ook de thuishaven van het Maleisisch voetbalelftal. Met een capaciteit van 87.411 is dat het grootste stadion van Zuidoost-Azië, en het zevende grootste van de wereld.
Het Borg El Arabstadion is een multifunctioneel stadion in het noorden van Egypte. In het stadion kunnen 86.000 toeschouwers en het staat zo op nummer acht. Daarmee is het de grootste van Egypte en het op een na grootste van Afrika. In het stadion worden vooral voetbalwedstrijden gespeeld, maar er kunnen ook atletiekwedstrijden georganiseerd worden. De voetbalclubs Al-Ittihad en Smouha SC maken gebruik van dit stadion om hun thuiswedstrijden te spelen. Ook het nationale elftal van Egypte speelt hier wel eens zijn internationale thuiswedstrijden.
Op plaats negen staat het Salt Lake Stadium. Het stadion wordt gebruikt door voetbalclubs East Bengal FC, Atlético de Kolkata, Mohammedan S.C., United S.C. en Mohun Bagan A.C.. Er vinden ook atletiekwedstrijden plaats. Het heeft een capaciteit van 85.000 mensen.
In Europa
Het tweede grootste stadion ter wereld met een capaciteit van 99.354 is gelegen in Barcelona, namelijk Camp Nou. Dat stadion is sinds 1957 de thuishaven van FC Barcelona. Buiten het stadion is niet te zien dat het stadion heel groot is. Aangezien de club van de gemeente niet in de hoogte mocht uitbreiden, is in plaats daarvan in de diepte gewerkt, waardoor de huidige eerste ring is uitgegraven.
Wembley is het tweede grootste stadion in Europa, en het vierde grootste in de wereld. Met plek voor 90.000 mensen is dit stadion de thuisbasis van de Engelse nationale voetbalploeg. In 2020 werd de finale van het EK er nog verloren door Engeland, tegenstander was Italië. Ook wordt het gebruikt voor de bekerfinales in Engeland en worden vele concerten gegeven in het mythische stadion.