Qatar presenteert derde stadion voor WK voetbal 2022

In Qatar werd eerder deze maand het ‘Education City Stadium’ voorgesteld. Het stadion met een capaciteit van meer dan 45.000 zitjes werd normaal vorig jaar al in gebruik genomen voor het wereldkampioenschap voetbal voor clubs. Omwille van tijdsgebrek zijn de werken nu pas voltooid.

Het indrukwekkende gebouw is gelegen tussen de campussen van Qatars meest toonaangevende universiteiten, in een buitenwijk van de hoofdstad Doha. Het plan is dat er wedstrijden van het WK 2022 zullen gespeeld worden tot en met de kwartfinales. Na het WK stelt het stadion zich ter beschikking van enkele universitaire sportteams.

‘Diamond in the desert’, een technologisch hoogstandje

De gevel van het ‘Education City Stadium’ bestaat uit een complex design van driehoeken en diamanten. Volgens de ontwerpers veranderen de tegels van kleur naargelang de stand van de zon.

Het gebouw is het eerste van de drie reeds voltooide stadions dat een vijfsterrenlabel krijgt voor haar duurzaamheid en design. Voor de bouw van de spiksplinternieuwe voetbaltempel werd gebruik gemaakt van LED-verlichting en lokale duurzame materialen. Daarnaast beschikt het net als de andere stadions over airconditioning. In totaal worden er acht stadions gebouwd voor het WK in 2022. De totale bouwkost wordt geschat op zo’n 5,8 miljard euro.

Omstreden WK

Al die hoogtechnologische weelderigheid kent helaas een duister kantje. Eerder dit jaar waren er al berichtgevingen over dodelijke slachtoffers tijdens de bouw van de stadions. Ook verscheen er een verslag waaruit bleek in welke onmenselijke werkomstandigheden de gastarbeiders aan de slag gingen.

Meer
Lees meer...