Left Right
scrollTop top

Gastarbeiders WK voetbal in Qatar werken tot 14 uur per dag en 148 dagen zonder rustdag


Gastarbeiders WK voetbal in Qatar werken tot 14 uur per dag en 148 dagen zonder rustdag

Er is een nieuw kritisch rapport over de inzet van gastarbeiders bij de bouwwerken voor Qatar World Cup. In een nieuw verslag van het Britse kantoor Impactt wordt gewaarschuwd dat de buitenlandse werknemers nauwelijks enige rust wordt gegund. Er wordt in het rapport dan ook gewag gemaakt van onaanvaardbare werkomstandigheden. De Qatar World Cup wordt in 2022 georganiseerd. Eerder was er ook al zware kritiek op de talloze dodelijke ongevallen bij de bouwwerken.

Onder meer werden bij controles vastgesteld dat een aantal arbeiders gedurende een periode van 148 dagen onafgebroken op de werven aan de slag was geweest. Er wordt aan toegevoegd dat dertien van de negentien onderaannemers op de werven hun medewerkers tot overwerk zouden dwingen.

72 uur per week

Na aanhoudende klachten over onaanvaardbare arbeidsomstandigheden bij de bouw van de voetbalstadions voor de World Cup besloot het Qatarese Supreme Committee for Delivery & Legacy, verantwoordelijk voor de organisatie van het evenement, aan de Britse consulent Impactt een jaarlijkse evaluatie van de werken te vragen.

“Overdreven lange werkuren blijven een cruciaal probleem,” staat in het rapport van Impactt te lezen. “Bij negen onderaannemers moet nog steeds van onaanvaardbare situaties worden gesproken. Er werden werkweken van meer dan 72 uren gepresteerd, met meer dan twee overuren per dag.”

epa

Werkdagen van 14 uur, 148 dagen zonder rustdag

De meest extreme situatie werd gevonden bij een onderaannemer die werknemers werkdagen van veertien uur had laten werken. Sommige arbeiders presteerden werkmaanden van 402 uur. Maar ook elders werden onaanvaardbare situaties opgetekend. Acht bedrijven lieten zich betrappen op een excessief aantal opeenvolgende werkdagen zonder rust.

Bij één onderneming bleken drie arbeiders tussen 124 dagen en 148 dagen zonder enige rustdag onafgebroken te hebben moeten doorwerken. Wettelijk wordt in Qatar een werkweek van achtenveertig uur gehanteerd. Dat komt overeen met acht uur per dag. Er is een mogelijkheid tot twee uur overwerk per dag. Wekelijks is minstens één rustdag verplicht.

Getty Images

Minimumloon

“Ook bij de evaluatie van vorig jaar werden al gelijkaardige vaststellingen gedaan,” aldus Impactt. Wel wordt opgemerkt dat het Supreme Committee inmiddels initiatieven heeft genomen om een compensatie te regelen voor gastarbeiders die voor hun selectie aan ronselaars een vergoeding hadden moeten betalen. De compensaties zouden betrekking hebben op ongeveer zeventienhonderd werknemers. Daarbij zou in totaal een bedrag van 660.000 euro zijn gemoeid.

Qatar zegt de voorbije jaren belangrijke vorderingen te hebben gemaakt op het gebied van arbeidsrelaties. Onder meer wordt gewezen op de afschaffing van het kafala-systeem, waardoor een arbeider aan een sponsor wordt gebonden. Tevens wordt gewezen op de introductie van een minimumloon.

Amnesty International zegt echter dat gastarbeiders in Qatar met een massale uitbuiting geconfronteerd blijven. Er stierven ook al meerdere arbeiders tijdens de werken. In totaal zijn in het land meer dan twee miljoen buitenlandse werknemers actief. Voor de bouw van de voetbalstadions en andere infrastructuur voor de World Cup werden in het buitenland 18.500 gastarbeiders gerekruteerd.

Getty Images

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…