9 Italiaanse steden om te bezoeken

9 Italiaanse steden om te bezoeken

Italië heeft heel wat interessante steden om te bezoeken. Maar welke steden zijn nu écht de moeite en vooral ook, wat kan je daar doen? Deze Italiaanse steden en regio’s moet je zeker eens een kans geven. 

1. Beginnen in de hoofdstad van Italië: Rome

Als je Italië wil bezoeken, moet je natuurlijk beginnen in de hoofdstad van het land. Wie een citytrip maakt naar Rome, zal snel beseffen waarom de stad zo populair is. Met waanzinnige bezienswaardigheden en prachtige gebouwen, kan je niet anders dan verliefd worden op deze stad.

In Rome krijg je de kans om één van de meest verbazingwekkende gebouwen te zien in de geschiedenis. Ja hoor, we hebben over het grootste amfitheater van het Romeinse rijk, het Colosseum. Als je hier staat, voel je gewoon de geschiedenis: gladiatoren die hier vochten, de menigte die meedogenloos schreeuwde om bloed te zien. De historie achter het Colosseum is niet bepaald mooi, maar het gebouw is gewoon prachtig.

Naast het Colosseum zijn de Trevi-fontein, de Basiliek San Clemente, Piazza Navona, het Forum Romanum en het Vaticaan ook zeker de moeite om te zien. Verder kan je nog heel wat andere bezienswaardigheden bezoeken in Rome. Denk maar aan de fascinerende middeleeuwse kerken en prachtige fonteinen. Je treft hier trouwens verschillende musea en paleizen uit de Renaissance.

Als hoofdstad van het moderne Italië biedt Rome ook een fantastisch nachtleven en eetgelegenheden. Nog niet overtuigd? Bekijk dan deze redenen waarom je nu naar Rome moet gaan.

2. Geen stadsdrukte in Belluno

Belluno is een klein stadje dat aan de rivier de Piave ligt. Zowel de stad als de aanwezigheid van de rivier geven je de rust die je nodig hebt. De stad biedt een prachtig uitzicht en de charmante bergachtige sfeer zorgt voor een mooi scenario. De stad maakt zich vooral populair door zijn Venetiaanse stijl, met veel gebouwen uit de gotische en renaissanceperiode.

We moeten het je waarschijnlijk niet vertellen, maar maak hier zeker een wandeling door de pittoreske pleinen en langs de loopbruggen en historische gebouwen. Je gaat hier zeker van genieten. De stad biedt ook heel wat bezienswaardigheden. Denk maar aan de prachtige Piazza Duomo en het Palazzo dei Rettori.

Niet alleen bezienswaardigheden, maar ook de activiteiten zijn zeker de moeite. Je hebt hier de kans om heel wat verschillende outdooravonturen te maken zoals mountainbiken, wandelen, klimmen, zeilen, kanoën en windsurfen. Uiteraard kan je hier in de winter ook snowboarden en skiën. Avonturiers moeten eens een kijkje nemen naar deze avontuurlijke reizen.

3. Het belangrijkste kunstcentrum van Italië, Firenze

Als je op zoek bent naar mooie architectuur en knappe kunstwerken van de Renaissance, dan is Firenze de stad om te bezoeken. Niet alleen de musea, maar ook verschillende paleizen en kerken, die trouwens ook prachtig zijn, herbergen enkele van de grootste artistieke schatten op aarde. Denk maar aan de kerken van Santa Maria Novella en Santa Croce die eigenlijk ook kunstgalerijen bevatten.

De Galleria dell’Accademia is één van de meest bezochte musea van Firenze. Hier tref je werken van de geniale Michelangelo, waaronder het imposante marmeren standbeeld van David.

Wie een beetje moeite wil doen om een prachtig uitzicht te zien, kan de heuvel beklimmen naar de kerk van San Miniato al Monte. Eens je boven bent, zal je kunnen uitkijken over heel Firenze, wat (uiteraard) heel indrukwekkend is om te zien.

Meer weten over Firenze? Deze bezienswaardigheden mag je zeker niet missen.

4. Luca, een verborgen parel in Toscane

Dit Toscaanse juweeltje ligt slechts een korte treinrit van Firenze, dus je kan de beide steden samen bezoeken in één reisje. Maak zeker een lange wandeling in de stad en loop langs de geplaveide straten, uitgebreide paleizen en mooie kerken. Je vindt hier ook een ring van de vestingmuren uit de Renaissance die ondertussen zijn getransformeerd in fiets- en wandelpaden.

Omarm de middeleeuwse- en renaissancearchitectuur in Luca en verken zeker ook de oude geschiedenis. Zo kan je bijvoorbeeld een oude Romeinse amfitheater bezoeken en archeologische overblijfselen onder de twaalfde-eeuwse kerk van Saints Giovanni en Reparata.

5. Ben je wel in Italië geweest als je niet naar Venetië bent gegaan?

Venetië is naast Rome één van de bekendste plaatsen in Italië. Niet alleen omdat het een romantische stad is, maar ook omdat de stad heel uniek is.

Venetië is gebouwd aan het water en dat zorgt voor een unieke charme. Dankzij de gondeltochten en gezellige terrassen aan het water, maak je zonder twijfel een onvergetelijke reis. In een gondel stappen, moet je zeker doen. Maar op andere momenten kan je gewoon niet anders dan wandelen langs de grachten. Zo mooi! Als je niet te ver wil reizen om grachten te zien, kan je ook een citytrip maken naar Amsterdam.

Verder vind je nog enkele beroemde bezienswaardigheden in de stad, zoals de Basiliek van San Marco en de vele musea, paleizen en kerken. Daarnaast tref je hier ook geweldige kunstwerken in de Gallerie dell’Accademia. Het gebouw zelf is al heel uniek om te zien.

Als je meer wil weten over de stad, moet je hier eens een kijkje nemen: Citytrip Venetië? het weer, het strand en de bezienswaardigheden.

6. Naar de modestad Milaan

Milaan is niet alleen het Italiaanse centrum van financiën, industrie en handel, maar ook de internationale hoofdstad van mode, industrieel ontwerp en architectuur.

In de modehoofdstad ga je waarschijnlijk heel wat foto’s nemen. Hier vind je trouwens meer tips om mooie reisfoto’s te nemen. De plek om een selfie te nemen is voor de gotische kathedraal. De architectuur is gewoonweg prachtig en je hebt veel ruimte om te bewegen. Het is trouwens de op twee na grootste kerk in Europa en bevat 3.500 beelden en 135 torenspitsen.

Daarnaast heeft de stad nog heel wat bezienswaardigheden. Meer weten over Milaan? Lees dan zeker deze aanraders van de stad.

7. Eén van de grootste steden van Puglia: Lecce

Lecce is één van de grootste steden van Puglia en ook één van de mooiste steden. Deze zuidelijke barokke stad heeft een unieke Adriatische cultuur waardoor het wordt gevuld met een overvloed aan fascinerende bezienswaardigheden.

In de stad kan je een Romeins amfitheater uit de 2de eeuw bewonderen. Daarnaast vind je hier ook een prachtig kasteel en één van de belangrijkste kerken in Italië, de kerk van het Heilige Kruis. De kerk werd in 1353 opgericht en duurde meer dan drie eeuwen voor het voltooid werd.

Naast mooie bezienswaardigheden kan je ook lekker genieten van de heerlijke Italiaanse keuken en wijnen. Je kan hier ook een stapje in de wereld zetten, want blijkbaar kan je in Lecce tot in de vroege uurtjes weggaan. We kunnen het eens proberen, niet?

8. Ga zeker eens naar Turijn

Turijn ligt in de regio Piemonte in het noordwesten van Italië en is een belangrijk cultureel centrum. De stad heeft heel wat te bieden en jij kan daar zeker van profiteren als toerist. Denk maar aan uitstekende musea, elegante winkels en goede restaurants.

In deze stad moet je je fototoestel of smartphone met een goede camera zeker bovenhalen. Je vindt hier enkele mooie voorbeelden van barokke architectuur en historische paleizen. Zelfs wie houdt van koffie kan plaatsnemen op een terrasje van oude koffiehuizen.

In Turijn is ambachtelijkheid erg belangrijk. Zo vind je hier bijna in alle straten ambachtelijke ateliers. Je kan hier zelfs workshops doen om zelf wat bij te leren. Ga je leren potten bakken of wil je liever zelf pasta leren maken? ’t Is allemaal mogelijk in Turijn.

Nog niet overtuigd? Bekijk dan deze 11 redenen waarom je naar Turijn MOET gaan.

9. Nog zo’n pareltje: Matera

Matera is ook een unieke stad. Het is misschien een beetje een uitdaging om er te geraken, maar eens je bent aangekomen, zal je zien dat het alle moeite waard is.

In de stad vind je bijvoorbeeld grotwoningen en kerken die zijn gesneden in de rotswanden van een ravijn. De meeste huizen en kerken zijn grotendeels verlaten, maar sommigen zijn wel gerenoveerd tot grothotels. Wat een ervaring is het niet om hier te overnachten?

Verder kan je ook nog eeuwenoude kerken bezoeken. Het is heen wonder dat het hele pittoreske gebied behoort tot UNESCO-werelderfgoed. Daarnaast is Matera, samen met Plovdiv in Bulgarije, cultureel hoofdstad van 2019. Zeker een bezoekje waard dus!

Niet overtuigd? Deze redenen zorgen ervoor dat je meteen naar Italië wil gaan!

Gesponsorde artikelen