Waarschijnlijk ben jij je huwelijksfeest al aan het plannen van het moment dat je “ja” hebt gezegd. Maar na een tijdje besef je waarschijnlijk dat het bedrag steeds hoger en hoger wordt. Maar waar kan je op besparen om nadien toch wat geld over te hebben om mee op reis te gaan? Hier zijn enkele tips.
1. Is er twijfel?
Als je van het begin al twijfelt of iets écht nodig is, koop je het beter niet. Eigenlijk weet je al dat het onnodig is, maar je doet gewoon koppig omdat het je leuk lijkt om te doen.
Je kan beter je geld uitgeven aan dingen die je graag wil. Iedereen heeft andere prioriteiten, dus een mede-bruid om advies vragen, is eigenlijk niet slim. Koop of bestel enkel iets als jij en je partner het echt willen.
2. Een bedankje is niet nodig
Je moet misschien de gasten bedanken voor hun cadeautje of bijdrage. Maar een cadeautje is eigenlijk niet per se nodig. Meeste gasten zijn al heel blij dat ze deel mochten uitmaken van je feest. Daarnaast hebben ze meestal ook geen nood aan trouwcadeautjes. Een glas met je trouwdatum of alweer een bloempot met ‘let love grow’ is echt niet meer interessant (of origineel).
Als je je er toch niet goed bij voelt, kan je nadien ook een brief, kaartje of mailtje sturen om ze te bedanken. Hiermee bespaar je heel wat geld.
3. Livemuziek
Muziek is altijd heel belangrijk, vooral als je een avondfeest hebt. Maar een dj of een playlist zorgt ook voor voldoende sfeer.
Livemuziek is vaak heel duur en meestal zelfs niet zo gezellig. Op een receptie willen mensen genieten van hun gezelschap en niet van luide livemuziek. Stel je voor dat je op een trouwfeest bent met livemuziek: heeft het bandje een weerwaarde?
4. Huwelijkstaart is niet nodig
Taart is superlekker en ook heel weddingy. Maar er zijn goedkopere alternatieven om als dessert te geven aan je gasten. Denk bijvoorbeeld aan gewone taarten of vlaaien. Met gebakjes of donuts is er ook niets mis, toch? Wie weet vind je zelfs een goedkope foodtruck! Ook heel modern en supertof. We leven tenslotte in 2018 hé, alles is mogelijk!
5. Uitnodigingen
Je kan zeggen wat je wil, maar een uitnodiging belandt uiteindelijk in de vuilbak. Daarom kan je hier best op besparen. Maak anders een trouwwebsite of volg een cursus handwriting en schrijf zelf de uitnodigingen. Komt je veel goedkoper uit!
6. Transport voor je gasten
Heel wat mensen schakelen tegenwoordig transport in voor de gasten. Probeer dit te vermijden want zo’n transport kan belachelijk duur worden. Als je feest belangrijk genoeg is, zullen de mensen zelf hun transport zien te regelen.
Deze regel geldt trouwens ook voor slaapplaats. Als je locatie ver is, moeten gasten zelf maar hun slaapplaats regelen. Je moet zeker geen hotelkamers reserveren. Het is allemaal al duur genoeg.
7. Extra’s van je locatie
De eigena(a)r(es) van je locatie zal ongetwijfeld heel wat voorstellen doen om bepaalde extra’s te nemen op je grote dag. Probeer enkel ja te zeggen op wat je echt wil. Extra stevige servetten en kaarsen die een uur langer meegaan, zijn niet per se nodig.
8. Onnodige details
Vaak denk je dat sommige details heel belangrijk zijn, maar eigenlijk is dat niet zo. Gasten gaan je niet oordelen als er weinig bloemen of decoratie is.
Denk gewoon aan het totaalbeeld en beeld jezelf in als gast: heeft het een meerwaarde of niet? Door jezelf deze vraag te stellen, zal je meer centen besparen dan je denkt.
9. Laat je niets wijsmaken
Een trouwfeest gaat om twee personen die hun liefde willen vieren. Dus laat je niet wijsmaken dat het meer dan dat moet zijn. Jullie beslissen als koppel wat voor een feest jullie willen geven. Of het nu enkel een receptie is of een uitgebreid diner, jullie beslissen. Willen jullie geen taart? Jullie keuze en niemand gaat daar lastig over doen!