9 positieve gevolgen van één jaar Trump

Na één jaar Trump is de balans op het eerste zicht voornamelijk negatief. Een anti-immigratiedecreet, de uitstap uit het klimaatakkoord van Parijs, de escalatie van het conflict met Noord-Korea, … Maar toch, als je goed zoekt, zijn er ook een paar positieve gevolgen aan president Trump. Indirect weliswaar. 

1. Hij doet de andere politieke leiders sympathieker lijker

Charles Michel, Emmanuel Macron, Jean-Claude Juncker … Wanneer je weer een nieuwe beslissing van Donald Trump hoort, moet je toch toegeven dat de andere wereldleiders toch niet zó erg zijn.

Vladimir Poetin, Bachar el Assad, Benjamin Netanyahu en Kim Jong-un zijn op hun beurt jaloers, want Trump overtreft werkelijk álles.

EPA

2. Hij doet Europa er beter uitkomen

Iets serieuzer, met zijn “America First“, heeft Donald Trump zijn land geïsoleerd op verschillende thema’s. De uitstap uit het Trans-Pacific Partnership (TPP) gecombineerd met een gebrek aan belangstelling voor Afrika zorgden ervoor dat sommige, kleinere landen de kans kregen om op het internationale toneel te verschijnen. Europa kreeg zo ook de kans om op verschillende vlakken terug een leiderspositie in de wacht te slepen.

Vooral op het vlak van het klimaatakkoord kreeg Trump wereldwijd de wind van voren. Hetzelfde geldt voor zijn beslissing over Jeruzalem. Dit alles kwam Europa en de Europese landen ten goede. Vooral Frankrijk en Emmanuel Macron wisten te profiteren van een herwonnen macht. Maar het is voor heel Europa een kans om leiderschap te tonen als de landen samen een akkoord kunnen bereiken.

3. Hij verbeterde de onderzoeksjournalistiek

Al vanaf de presidentiële campagne heeft Trump de media die hem ongunstig waren voortdurend gemarginaliseerd. “Fake news” werd zijn favoriete uitdrukking voor elk artikel dat zijn gedrag, zijn blunders, zijn wandaden of nog erger, zijn relaties met Rusland, omschreef.

In plaats van hierover te klagen, hebben sommige belangrijke media geprobeerd om te reageren. Zo bijvoorbeeld The New York Times die besloot om zijn teams van onderzoeksjournalisten te versterken.

4. Hij is een onuitputbare bron van inspiratie: elke dag is er wel iets over hem te zeggen

Donald Trump is, als we zijn onverantwoordelijkheid in milieuzaken of buitenlands beleid even negeren, eigenlijk best grappig. Een uitstekende klant voor de media dus.

Je zou dagelijks vijf artikelen over Donald Trump kunnen schrijven. Meestal houden we het toch op eentje. Bedankt daarvoor, Donald.

5. En hij is natuurlijk hét perfecte onderwerp voor GIFs

Trump zou Trump niet zijn zonder zijn gekke bekken. En ook zijn gouden haar, waarvan de geheimen onthuld werden in het boek “Fire and Fury”, is voer voor hilariteit.

Elk tv-optreden van de Amerikaanse president staat garant voor een handvol nieuwe GIFs. Dus ook daarom, bedankt Donald.

6. Hij liet het Amerikaanse Congres toe als tegenmacht

Even terug serieus: onder Trump heeft het Congres zijn ware rol van tegenmacht van de uitvoerende macht hervat. We weten dat niet iedereen Trump onvoorwaardelijk steunt, zelfs niet binnen zijn eigen partij. De Republikeinse senator John McCain, die vaak een spaak Trumps wielen stak, is daarvan het beste voorbeeld.

Daarom is het Congres niet langer een plaats van discussie van de meerderheid tegen de oppositie, maar is het een plaats waar voorstellen worden gedaan en wetten worden gemaakt. Dit gold bijvoorbeeld bij de hervorming van de gezondheidszorg, waar Trumps enige doel was om de Obamacare onderuit te halen. Hij stelde geen alternatief voor. Maar dankzij het Congres kwam dat er wel.

7. Hij heeft de strijd tegen het racisme versterkt

12 augustus 2017. Een extreemrechts protest escaleert in Charlottesville, Virginia. Een voertuig rijdt in op een menigte tegenstanders tegenover witte supremacisten. Balans: drie doden, een twintigtal gewonden en algemene verontwaardiging.

Trump werd in de nasleep van dit incident zwaar bekritiseerd omdat hij de daden aanvankelijk niet had aangeklaagd. Logisch, want de meeste van deze white supremacists stemden op hem. Maar het opvallendste is waarschijnlijk de NFL en NBA, waar voornamelijk zwarte sporters het racisme van hun land hekelen door de knie te buigen.

epa

8. Hij gaf vrouwen een platform

De affaire Weinstein markeerde het jaar 2017. Het gaf vrouwen een platform om openlijk te spreken over seksueel geweld. Overal hekelen vrouwen dit gedrag via de hashtag #MeToo.

En de president van de Verenigde Staten is geen onbekende in deze situatie. We herinneren ons natuurlijk dat zijn presidentiële jaar begon met de welbekende uitspraak “grab ‘em at the pussy”. Sindsdien is de president relatief gespaard gebleven ondanks het feit dat er toch een paar vrouwen met verhalen over hem naar buiten kwamen.

9. Hij heeft Twitter gered

In 2016 dachten velen dat Twitter zou kunnen verdwijnen. De blauwe vogel was in vrije val. Gelukkig kan het sociale netwerk rekenen op enkele leidende figuren en Trump maakt er zeker deel van uit.

De Amerikaanse president heeft Twitter tot het instrument van zijn buitencommunicatie gemaakt. De man komt niet langs verslaggevers die hij niet vertrouwt (behalve dan zijn vrienden van Fox News). Trump spreekt de mensen rechtstreeks aan, vooral zijn kiezers. Met hem is Twitter nog lang niet dood.

Meer
Lees meer...