Het vinden van je eerste job is geen gemakkelijke opgave. Bedrijven zoeken vaak starters met ervaring, alsof dat realistisch is. Gelukkig zijn er deze 9 tips om je te helpen:
1. Maak een profiel aan op zowat alle jobsites …
De makkelijkste manier om op de hoogte te blijven van openstaande vacatures, is door op elke mogelijke jobsite een profiel aan te maken. Stel vervolgens alerts in voor de bedrijven en functies die jou interesseren of die aansluiten op je diploma. Zo mis je geen enkele vacature voor jouw droomjob.
2. … en vertel aan iedereen dat je werk zoekt
Je sterkste troef bij het zoeken naar een job is je eigen netwerk. Zij kennen jou en weten misschien welke bedrijven naar je op zoek zijn. Verspreid de boodschap bij tantes, nonkels, vrienden, buren, ex-klasgenoten of zelfs de plaatselijke bakker.
3. Wees er vervolgens ook snel bij …
In juni en september gaan pas afgestudeerden massaal op zoek naar werk. De kans dat er dan mensen met een gelijkaardig profiel solliciteren voor dezelfde job is groot. Wacht dus niet te lang met reageren op een vacature.
4. … of zoek actief naar bedrijven die jou aanspreken
Kijk daarbij zeker ook verder dan de eerste vijf bedrijven die in je opkomen. Wist je bijvoorbeeld dat de Federale Overheidsdienst Financiën momenteel op zoek is naar maar liefst 239 pas afgestudeerde bachelors en masters in een juridische of economische richting?
5. Denk goed na over je cv en motivatiebrief …
Je schrijft één goede motivatiebrief, voegt je curriculum vitae toe en klaar? Think again! Pas je cv steeds aan in functie van de vacature waarvoor je solliciteert, bijvoorbeeld door je sterke punten die aansluiten bij de job extra te laten opvallen. Schrijf ook altijd een unieke brief voor elk bedrijf dat je aanschrijft.
6. … en bereid je goed voor op je gesprek
Tijdens een sollicitatiegesprek, virtueel of niet, worden vaak dezelfde vragen gesteld. Zoek deze vragen op voorhand op en bereid je antwoord al voor. Zorg daarnaast dat je zelf ook een of twee interessante vragen kan stellen en dat je de nodige achtergrondkennis hebt over het bedrijf.
7. Ruim je sociale media op
Toekomstige werknemers zullen je zeker eens googelen voor je op gesprek komt. Maak een professioneel uitziend account aan op LinkedIn, zorg voor een fatsoenlijke profielfoto op Facebook en Instagram en verberg alle gênante foto’s op je tijdlijn. Je toekomstige baas hoeft niet te weten hoe dronken jij was op de cantus.
8. Doe extra werkervaring op …
Ben je al een tijdje op zoek naar werk, maar vlot de zoektocht niet zo goed? Dan kan je in tussentijd extra werkervaring opdoen met een vrijwillige stage of vrijwilligerswerk. In tijden van corona is dat misschien moeilijker, maar er zijn nog steeds genoeg organisaties die helpende handen kunnen gebruiken en bedrijven die stages van thuis uit aanbieden.
9. … of schaaf je kennis bij
Terwijl je wacht tot je droomjob uit de lucht komt vallen, (spoiler alert: die kans is klein), kan je je cv opsmukken met extra vaardigheden. Volg een relevante online cursus, schaaf je talenkennis bij of leer een vaardigheid die van pas kan komen.
Ben je klaar om het werkveld te betreden met je pas verkregen diploma op zak? Check dan zeker ook eens de verschillende openstaande vacatures bij de FOD Financiën. Ze zoeken namelijk 239 starters met een bachelor- of masterdiploma in een juridische of economische richting. Meer info via jobfin.be.