Invloedrijke wetenschappers zeggen dat “wereldwijde klimaatramp” dreigt en onomkeerbaar is

pixabay

Verschillende klimaatwetenschappers hebben een artikel gepubliceerd in het invloedrijke tijdschrift Nature. Daarin stellen ze dat meer dan de helft van de kantelpunten geactiveerd zijn, die kunnen leiden tot onomkeerbare klimaatveranderingen op aarde. Het zou zo erg zijn dat de beschaving bedreigd wordt en de planeet een “wereldwijde klimaatramp” te wachten staat.

pixabay

De negen kantelpunten, waar de klimaatwetenschappers het over hebben, kunnen vallen als dominostenen. “Zodra een of twee dominosteentjes worden omgestoten, duwen ze de aarde in de richting van de andere”, zegt professor Will Steffen van de Australian National University (ANU) in Canberra. “We vrezen dat het onmogelijk wordt om te vermijden dat de hele rij van dominostenen omvalt, wat een waterval veroorzaakt die het bestaan van de menselijke beschavingen zou kunnen bedreigen.”

Vijf kantelpunten geactiveerd

De kantelpunten, die momenteel al geactiveerd zijn, zijn het smelten van het zee-ijs van de Noordpool en de ijsvlaktes in Groenland en Antarctica, de dooi van de permafrost en het kappen van de bomen van het boreaal woud en het Amazonegebied.

“Dat kan leiden tot de oncontroleerbare uitstoot van koolstof in de atmosfeer, die eerder in de aarde was opgeslagen, waardoor de opwarming van de aarde en de destabilisering van de ijsvlaktes zullen versnellen”, zegt Steffen. Door het smelten van de ijsvlaktes zou het zeeniveau “onomkeerbaar” stijgen tot 10 meter. “We hebben steeds minder tijd om te reageren”, waarschuwen de wetenschappers collectief.

Klimaatakkoord wellicht onhaalbaar 

De meeste landen hebben het Klimaatakkoord van Parijs ondertekend, waar de VS onlangs uitstapte. Daarin staat dat de wereldwijde klimaatopwarming beperkt dient te worden tot 2 graden. Volgens de auteurs van het Nature-artikel is een opwarming van minstens 3 graden echter al zo goed als zeker.

Gesponsorde artikelen