10 redenen waarom we bijzonder fier zijn op onze Belgische biercultuur

De Belgische biercultuur is door UNESCO officieel erkend tot immaterieel cultureel erfgoed. En dat is een reden om extra fier op ons bier te zijn. Voor iedereen die er nog aan twijfelt of die erkenning verdiend is: hier zijn 10 redenen waarom onze biercultuur en ons bier zo uniek zijn.

1. We hebben zo’n 1.500 bieren

Hoeveel bieren telt ons land eigenlijk? Het is moeilijk om er een exact getal op te kleven. Aangezien er ook kleinschalig wordt gebrouwen, zitten we zeker aan 1.500 bieren. En dat voor een klein landje als België. Van een biercultuur gesproken dus. Op de kaart ziet het er zo uit.

www.belgische-bieren.be

En het worden er nog meer wanneer we zouden inzoomen op verschillende regio’s. Iedere provincie heeft wel enkele uitzonderlijke bieren. Ook met de taalgrens wordt geen rekening gehouden wanneer we op café een Duvel, een Bolleke of een Chimay bestellen.

2. Bier is onze champagne of whisky

EPA

De Fransen hebben hun wijn, de Schotten hun whisky en de Belgen hun bier. Wanneer je op vakantie gaat bij onze Franse buren, zit de koffer van de auto bij de terugkeer meestal vol met kistjes wijn of champagne. Waarom zouden toeristen uit onze buurlanden hun koffer niet vullen met een lading bier? We hebben genoeg speciallekes die ze nergens anders vinden. Denk maar aan de Geuze, die typisch is voor de regio rond Brussel. Of één van onze bieren die in kleine brouwerijen met veel liefde en vakkennis worden gebrouwen. Da’s toch allemaal beter dan bier dat voor massaproductie over de hele wereld wordt verscheept?

ctbeerwine.com

3. Amerikanen volgen ons voorbeeld

Dat is geen kattenpis, klonk het in Tournee Générale uit de mond van een bekende Engelsman. Ook over de oceaan beginnen ze dat meer en meer te beseffen. Nochtans hebben ze daar lange tijd kattenpis als een luxebier beschouwd, maar nu beginnen ze een eigen brouwtraditie te ontwikkelen. En heel vaak staat er dan op het etiket ‘Belgian style’. Je weet dus waar ze hun inspiratie hebben gehaald.
ctbeerwine.com

4. We winnen er in de hele wereld wedstrijden mee

Giphy

De laatste tijd is het spannend geworden tijdens bierwedstrijden, want de Amerikanen gaan met steeds meer prijzen lopen. Maar als je weet dat België het in de medaillespiegel nog bijna even goed doet, dan is dat toch iets om fier op te zijn. Hoe een klein landje standhoudt naast zo’n reus. En niet vergeten dat de reus het vaak hier is komen leren.

5. We zijn specialist in de zware en speciale bieren

Laat de Tsjechen en de Duitsers hun pils maar hebben. Wij blinken uit met onze speciale en vaak zware bieren. Veel buitenlanders denken dat ze de top van de berg bereikt hebben, wanneer ze een Duvel drinken. Dat is echter maar 8,5 procent, een vrij gemiddeld alcoholpercentage voor onze speciale bieren. De echte knallers gaan zelfs tot 12 of 13 procent. Maar wanneer je dat ooit aan een buitenlander serveert, kan je er toch best even voor waarschuwen.

Maar uiteraard is alcohol niet het belangrijkste. De laatste tijd is er een trend naar lichtere bieren en ook daar hebben we heel wat pareltjes. Zolang de smaak maar goed zit en daar zijn we meester in.

6. Belgische bierfestivals zijn hip

EPA

Ben je ooit al eens naar een Belgisch bierfestival geweest? Zoniet, dan kunnen we het aanraden. De meeste steden hebben tegenwoordig een bierweekend. Het bekendste bij toeristen is dat op de Grote Markt van Brussel in de zomer, maar eind april is er het Zythos bierfestival in Leuven, zowat het grootste van het jaar. Tientallen brouwers hebben er een standje en je kan je glas tegen een democratische prijs overal laten bijvullen.

7. Er is niets mooier dan een frisse pint

Istockphoto

Een mooie body met de perfecte kraag: bier tappen is een kunst. Niemand wil een glas vol schuim, maar zonder kraag zijn de meeste biersoorten niet compleet. Voor een bierliefhebber zijn er maar weinig dingen die de schoonheid van een goed glas bier kunnen overtreffen.

8. Overal ter wereld zijn er Belgische biercafé’s

Een Belg voelt zich zelfs in het buitenland altijd een beetje thuis. Ver hoeven we niet te zoeken om een café te vinden waar ze Belgisch bier serveren. Onze biercultuur is dus wereldwijd verspreid en geliefd.

9. Bieren zijn een stuk van onze geschiedenis

Sommige bieren hebben een aanzienlijke leeftijd en worden al honderden jaren gebrouwen. En iedere belangrijke gebeurtenis is de moeite om er een bier aan te wijden. Ook bijvoorbeeld één van de grootste tragedies uit onze geschiedenis, de Eerste Wereldoorlog, herdenkt een Belg met bier.

Günther Brants

10. Iedereen kan brouwen

Hobbybrouwen is opnieuw populair aan het worden. We kunnen na een korte cursus al zelf aan de slag in onze kelder of garage. Soms ontstaan zo nieuwe kleine brouwerijen. Geld verdienen is voor deze brouwers niet belangrijk, het draait om de passie voor het bier.

We zijn dus blij met deze erkenning van UNESCO. En we zijn meer dan ooit FIER OP ONS BIER!

Meer
door Redactie
Lees meer...