We waarschuwden er vorige week voor, toen het nieuwe aanbod eerder mager was, dat er heel wat nieuws zat aan te komen. Vandaag is het zo ver. Hieronder zetten we de nieuwe series op een rijtje, maar de blikvangers zijn de terugkeer van Better Call Saul en Undercover, de reeks met Tom Waes die productiehuis deMENSEN samen met Netflix maakte en die al op VRT te zien was.
Series
We merken dat Netflix stilaan een einde aan het breien is aan al hun langlopende reeksen. BoJack Horseman is er al mee gestopt, deze week werd bekend dat Atypical nog een laatste verlenging kreeg en ook Grace And Frankie en Better Call Saul hebben na het huidige seizoen nog één seizoen in het verschiet liggen. Na de tien afleveringen tellende vijfde reeks van Better Call Saul wacht er ons dus nog een slotseizoen, maar we kunnen ons maar beter al beginnen voorbereiden op het afscheid.
Op het einde van het vierde seizoen zagen we hoe Jimmy McGill eindelijk zijn advocatenlicensie terug wist te krijgen en hoe hij zich ging registreren onder de naam Saul Goodman. Het vijfde seizoen pikt ook precies daar weer in. We zien Jimmy (Bob Odenkirk) als Saul Goodman naar cliënteel van vreemd allooi zoeken en we zien ook hoe zijn vriendin Kim Wexler (Rhea Seehorn) het steeds moeilijker begint te krijgen met de twijfelachtige ethiek van haar partner. Jonathan Banks (die Mike speelt) en Giancarlo Esposito (die Gus Fring speelt) hadden het in interviews over het beste seizoen van de reeks tot nu toe dus dat belooft. Wekelijks verschijnt een nieuwe aflevering, maar om de start te vieren zijn dat er deze week meteen twéé!
Ook Altered Carbon is terug voor een nieuw, tweede, seizoen. We doen nog eens een poging om het uit te leggen: deze sci-fi reeks speelt zich af in een wereld waarin bewustzijn van het ene naar het andere lichaam kan worden overgezet. Het lichaam waarin de ziel zich beweegt is dus niet meer dan een hoes, een omhulsel. Zo is het dus te verklaren dat het personage van Takeshi Kovacs, een voormalig soldaat die rechercheur wordt, vorig seizoen gespeeld werd door Joel Kinnaman en dit tweede seizoen vertolkt wordt door Anthony Mackie, die we kennen als Falcon uit de Marvel-films.
I Am Not Okay With This is dan weer helemaal nieuw en wordt aangeprezen als de nieuwe serie “van de makers van Stranger Things en The End Of The F***ing World“. Daar kan je al eens mee scoren, natuurlijk. Sophia Lilis – die ook al schitterde in IT: Chapter One en onlangs nog Gretel speelde in de horrorfilm Gretel & Hansel – speelt de zeventienjarige Syd. Ze lijkt een doodgewone tiener die naar een doodgewone school gaat, maar zit helemaal niet goed in haar vel. Haar vader heeft zelfmoord gepleegd, er wordt thuis niet over gepraat en op regelmatige basis heeft Syd last van woedeaanvallen die ze niet altijd de baas kan blijven. Zo komt Syd er ook achter dat, wanneer ze zich heel erg kwaad maakt, er bovennatuurlijke krachten in haar schuilen. Ook dat geheim kan ze niemand vertellen, maar dan ontmoet ze Stanley Barber (Wyatt Oleff), een jongen die bij haar in de buurt woont bij wie ze zich minder vreemd voelt.
Nog meer tieners zijn deze week te zien in het Mexicaanse Desenfendras waarin enkele tieners elk wel hun eigen reden hebben om hun problemen te ontvluchten én in het Japanse Followers, waarin het leven van een jonge actrice in een stroomversnelling komt wanneer ze in contact komt met een beroemde modefotografe.
Een historie waar al veel meer over geschreven is, is die van Tupac en The Notorious B.I.G., de twee vermoorde wereldberoemde rappers. In de gedramatiseerde documentairereeks Unsolved wordt het politie-onderzoek van twee rechercheurs die de waarheid achter de twee moorden proberen te achterhalen, weergegeven.
Zo lijkt Queen Sono op het eerste zicht ook een doodgewone nieuwe Netflix-reeks, maar toch is ze bijzonder. Queen Sono is immers de eerste Afrikaanse productie van Netflix. De hoofdrol is voor de Zuid-Afrikaanse actrice Pearl Thusi die een topspionne neerzet die, na de moord op haar moeder, besluit om haar leven in het teken te stellen van het beschermen van de mensen in Afrika. Met zes afleveringen begint Netflix bescheiden aan Queen Sono, maar het is zeker wél een grote stap voor de Afrikaanse populaire cultuur.
Sommigen onder ons hebben de Vlaams-Nederlandse reeks Undercover misschien al gezien toen ze op VRT te zien was, maar voor wie ze nog niet gezien heeft: nu staat ze ook bij ons op Netflix. Tom Waes (in zijn eerste hoofdrol als acteur) en Anna Drijver spelen hierin twee politieagenten die undercover gaan op een camping om de Nederlandse XTC-dealer Freddy Bouman te pakken te krijgen. De reeks werd in België en Nederland, maar ook daarbuiten goed onthaald. Een tweede seizoen van Undercover komt eraan en een derde is reeds bevestigd.
Eenzelfde strategie werd toegepast voor Toy Boy, een Spaanse reeks die in het thuisland al werd uitgezonden, maar internationaal verspreid wordt door Netflix. Deze 13-delige reeks (niet te verwarren met het door Drake geproduceerde Top Boy) draait rond een stripper in Málaga gearresteerd en veroordeeld wordt voor de moord op de man van zijn minnares, een misdaad die hij naar eigen zeggen niet gepleegd heeft. Wanneer hij vrij komt wil hij bewijzen dat hij onschuldig is.
Films
Een pak nieuwe series dus, maar ook voor wie liever films ziet, zal zich zeker niet vervelen. Op de jaarlijkse Pokémon-dag (27 februari) werd om te beginnen een nieuwe Pokémon-film toegevoegd. Pokémon: Mewtwo Strikes Back – Evolution. Het betreft een CGI-remake van de eerste film die 22 jaar geleden (in 1998) verscheen.
Hélemaal nieuw is All The Bright Places dat draait om de ontluikende romance tussen Violet (Elle Fanning) en Theodore (Justice Smith). Zij verwerkt op het moment dat de twee elkaar ontmoeten nog de dood van haar zus, hij worstelt nog met emotionele littekens uit het verleden en daardoor ook met ernstige stemmingswisselingen. Beide vinden ze rust, troost en schoonheid bij elkaar. De film werd gebaseerd op de bestseller van Jennifer Neven. Liz Hannah – die ook twee afleveringen van Mindhunter schreef – leverde het scenario.
Willen we ook nog graag aanraden: de Spaanse film La Trinchera Infinita (The Endless Trench), waarin een mol tijdens de Spaanse Burgeroorlog al 33 jaar in zijn huis schuilt, uit angst voor vergelding. Deze spannende film werd gebaseerd op een waargebeurd verhaal. In zijn thuisland deed deze film het meer dan uitstekend op diverse filmfestivals.
Wie daarna behoefte heeft aan iets lichts, raden we Game Night (2018) aan, een film waarvan we bij zijn release niets verwacht hadden, maar die ons aardig verraste. De film, over een groep vrienden die regelmatig samenkomt om spelletjes te spelen, hebben wij gezien als een parodie op actiefilms die compleet over the top gaan en waarvan de makers nog steeds verwachten dat hun publiek in de waanzin meegaat. De personages in Game Night doen zélf lacherig over dit soort film en beseffen niet dat ze er zelf meer en meer in eentje zitten. Haal de grappen weg en je blijft over met domme actiescènes, maar de combinatie van de twee werkt hier wonderwel.
Docu & Reality
Verlengd wegens succes: de documentairereeks Formula 1: Drive To Survive waarin een ploeg van Netflix achter de schermen van de Formule 1 kruipt en het seizoen op de voet volgt. Het eerste seizoen gaf een beeld van de competitie voor én achter de schermen en maakte de sport vooral in de Verenigde Staten, waar men vooraf niet zo veel op had met de sport, al iets gekender en populairder.
De grote opsteker voor Netflix voor dit seizoen is dat nu ook de grote teams Ferrari en Mercedes zich laten volgen. Vorig jaar hadden die twee teams geen toestemming verleend. De serie is geproduceerd door James Gay Rees, die ook meewerkte aan de indrukwekkende documentaire Senna.
Nog meer docu in de true crime-reeks The Trials Of Gabriel Fernandez dat volgens de Belgische & Nederlandse afdeling van Netflix een verhaal is “dat niet kan worden genegeerd.” In 2013 stierf de achtjarige Gabriel Fernandez aan de gevolgen van mishandeling. Deze documentaire is behoorlijk schokkend en roept grote vragen op over het systeem dat de jongen had moeten beschermen, maar daar compleet in faalde. Want hoe kan het dat een kind bij wie de signalen van verwaarlozing en mishandeling zo duidelijk waren toch door de mazen van het systeem glipte, totdat het te laat was?
Veel bekender is de zaak van de Unabomber. In Unabomber In His Own Words, een nieuwe vierdelige reeks van Discovery Canada wordt nagegaan hoe een genie zoals Ted Kaczynski zo is kunnen afglijden zodat hij bekend is gaan staan als de Unabomber, de terrorist die tussen 1979 en 1995 een flink aantal aanslagen met bombrieven wist te plegen waarbij verschillende doden en gewonden vielen.
Afsluiten doen we, zoals gewoonlijk, met iets lichtere kost. In Restaurants On The Edge trekken drie voedings-en designexperts de wereld rond om slechtlopende restaurants die desondanks de mooiste uitzichten hebben te laten heropleven door hen te verbinden aan de lokale voedingscultuur. Smakelijk!