Hoe betrouwbaar is dokter Google?

We hebben het allemaal wel eens gedaan: het internet raadplegen over de symptomen van een bepaald medisch kwaaltje. Op het internet is alles te vinden. Die informatie zou betrouwbaar moeten zijn, maar is dat ook het geval?

Berichten over gezondheid hebben een grote impact op hoe je je voelt en hoe je je gedraagt. Op sociale media circuleren heel veel tegenstrijdige berichten over gezondheid. De ene keer mag je wel een aantal kopjes koffie drinken, de andere keer doe je dat toch beter niet. Online kan iedereen zich voordoen als een medisch expert. Dat is net het probleem. De overvloed aan tegenstrijdige informatie heeft grote gevolgen op de kwaliteit van online gezondheidsinformatie.

een teen knoflook helpt niet tegen kanker
EPA.EU

Soms is het vrij onschuldig en is de informatie wat meer gekleurd. In andere gevallen is de informatie totaal onjuist. Dagelijks een rauw teentje knoflook eten, beschermt je zeker niet tegen verschillende vormen van kanker. Een onfrisse adem is wel mogelijk.

5G of corona?

Het verspreiden van onjuiste informatie, kan grote gevolgen hebben. Dat werd duidelijk in Liverpool en Birmingham. Daar staken vandalen telefoonmasten in brand. Die telefoonmasten voorzien de steden van het nieuwe 5G. De vandalen waren hoogstwaarschijnlijk complotdenkers die ervan uitgaan dat er een verband is tussen het coronavirus en 5G. Volgens hen verwoest 5G het immuunsysteem. Op die manier evolueert, zogezegd, een banale verkoudheid tot Covid-19. De reden waarom veel mensen die stelling ook geloven, is omdat de eerste 5G-mast in Wuhan is geïnstalleerd. Niet toevallig de plek waar het coronavirus eind 2019 uitbrak.

ISOPIX

Bovendien dreigt de Britse overheid met sancties voor mediabedrijven die het complot promoten. Dat schrijft The Guardian. Eerder verwijderde YouTube al de video’s van de brandende telefoonmasten omdat ze zouden wijzen op een complottheorie tussen corona en 5G.

Omgaan met online informatie

Vroeger gingen we gewoon langs bij de huisarts. Vandaag heeft iedereen het internet al eens geconsulteerd ter vervanging van een huisartsenbezoek. Onderstaande tips helpen je slimmer om te gaan met dokter Google.

  • Als de website veel woorden als ‘vergif, gevaar, dodelijk, complot, …’ bevat, wees dan best op je hoede.
  • Als de titel en inhoud van het bericht te mooi is om waar te zijn, dan is het ook vaak niet waar.
  • Probeer altijd op zoek te gaan naar een andere bron waar je dezelfde informatie kan vinden. Als je die niet vindt, pas dan ook op.

En als je het dan nog niet weet?

Dan kan je nog altijd terecht op de website www.gezondheidenwetenschap.be. Op deze website vind je de meest betrouwbare medische informatie in begrijpelijke mensentaal.

Onthoud dus dat je veel kan bijleren door online op zoek te gaan naar informatie. Blijf wel te allen tijde kritisch: voor een onschuldige hoest hoef je niet meteen de ambulance te bellen.

Meer
Lees meer...