De stad New York kreunt zwaar onder de coronacrisis. Het aantal dodelijke slachtoffers staat er vandaag op 7.200 en blijf elke dag stijgen. Bovendien heeft de stad het ruim 149.000 besmettingen het hoogste aantal ter wereld. Massagraven moeten nu een oplossing bieden voor het dagelijks stijgende dodentol. Dat schrijft de Britse dagblad Mirror.
Die massagraven bevinden zich op Hart Island, een stadsdeel nabij The Bronx. Op dronebeelden is te zien hoe een aantal werkers in beschermende pakken de doodskisten in een greppel plaatst. De lichamen die worden begraven, zijn van personen die na 30 dagen in het mortuarium niet zijn opgevraagd door nabestaanden of vrienden. Of de lichamen die op het eiland begraven worden ook allemaal coronadoden zijn, is niet geweten.
Aidsepidemie
Dat Hart Island wordt gebruikt om doden te begraven is niet nieuw. In de jaren ’80 werd het eiland al gebruikt om slachtoffers van de aidsepidemie te begraven. Bovendien geldt in de Verenigde Staten al 150 jaar de regel dat de lichamen die voor Hart Island bestemd zijn, worden begraven door gevangenen. Dit wordt nu niet gedaan om het verspreiding van het coronavirus in te dijken.
In de Verenigde Staten zijn ondertussen al bijna 470.000 besmettingen vastgesteld. Bijna 17.000 mensen lieten het leven. President Trump verklaarde al eerder dat de Verenigde Staten voor een lastige twee weken staan. Vermoedelijk zouden er finaal 100 tot 200.000 coronadoden kunnen vallen.
Trump in de clinch
De bestrijding van het coronavirus in de Verenigde Staten is uitgedraaid op een strijd tussen de federale overheid (lees: Donald Trump) en de individuele staten.
Andrew Cuomo (gouverneur van New York en Democraat) en Donald Trump, (Republikein) voeren publiekelijk een strijd. Cuomo probeerde 30.000 beademingstoestellen los te krijgen van de federale regering. “Ik geloof niet dat hij er 30.000 nodig heeft”, was de reactie van de president. “Ik werk niet op basis van meningen, maar op basis van feiten, data, getallen en prognoses”, diende Cuomo de president van antwoord. De gouverneur klaagde daarna ook over een ‘”federale oorlogsverklaring tegen de staten” nadat Trump had getweet dat de stad New York beter in quarantaine zou gaan. Volgens Cuomo zou dit op gespannen voet staan met de wet. Trump kwam daarom op zijn stappen terug: de quarantaine in New York komt er niet.