We moeten het dit jaar zonder het echte Eurovisiesongfestival doen door de coronacrisis. Het AI Songfestival daarentegen gaat wel gewoon door. Daarbij zijn alle inzendingen gemaakt met behulp van artificiële intelligentie (AI). Vandaag zijn de 13 finalisten bekendgemaakt en daarbij zitten twee Belgische nummers.
“Alle liedjes op het Eurovisiesongfestival klinken hetzelfde”, is een veelgehoorde kritiek. Fans van het jaarlijks liedjesfestival weten wel beter, maar toch was het dat wat de Nederlandse omroeporganisatie VPRO op het idee bracht van het AI Songfestival.
13 finalisten
De bedoeling is dat teams uit heel Europa en Australië met behulp van artificiële intelligentie dé ultieme Songfestival-hit maken. Daarvoor krijgen alle deelnemers een enorme database van 200 bestaande Songfestival-nummers om te beluisteren en te bestuderen door hun AI-systeem. Bedoeling is dat die AI zo leert om zelf een zo goed mogelijk nummer te maken.
Vandaag heeft de VPRO de 13 finalisten die strijden voor de felbeheerde titel bekendgemaakt. De inzendingen komen uit acht verschillende landen: België, Nederland, Australië, Zweden, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland.
Twee Belgische inzendingen
Bij die finalisten zitten ook twee Belgische liedjes. Zo is het Leuvense Team Beatroots met het nummer Violent Delights Have Violent Ends. De volledige muziek, alle instrumenten, tekst en zang van het lied zijn computergegenereerd. Ze beseffen naar eigen zeggen dat het nummer geen wereldhit zal worden: “We hoopten op een liedje dat redelijk klinkt met hier en daar wat gekke noten, maar die onze moeders wel mooi zouden vinden”.
Daar waar het vorige nummer wel heel computerachtig klinkt, koos de tweede Belgische inzending voor een iets andere aanpak. Team Polaris liet hun nummer Princess wel door een menselijke stem inzingen. Heel het lied is eigenlijk een combinatie van mens en machine. Zo koos AI de lyrics, de melodie, het ritme en de baslijn, maar is het het team zelf die die met elkaar deed matchen.
“We hadden gehoopt zwaarder op AI te kunnen leunen”, leggen ze uit. “Het zou geweldig zijn als je met een druk op de AI-knop een compleet en rockend liedje tevoorschijn tovert, maar dat is helaas nog niet zo.”
Stemmen en jury
Net als bij het echte Eurovisiesongfestival wordt ook hier de winnaar bepaald door een combinatie van jurypunten en televoting. Al gebeurt de televoting in dit geval wel online, en dus gratis, op de website van de VPRO.
Je kan nog stemmen tot 10 mei. Dan worden alle publieksstemmen samengeteld met die van de internationale jury van AI-experts. European Broadcasting Union EBU, organisator van het Eurovisiesongfestival, ziet erop toe dat alles correct verloopt. Op dinsdag 12 mei wordt dan de uiteindelijke winnaar bekendgemaakt.