Het is exact twee jaar geleden dat Avicii, het alterego van de Zweedse top-dj Tim Bergling, overleed. Bergling werd 28 jaar en kampte jarenlang met gezondheids- en verslavingsproblemen. Uiteindelijk werd dat zijn ondergang. Toch houdt de muziek van Avicii vandaag de dag nog stand en zijn zijn tracks populairder dan ooit. Dit is waarom Avicii zo beroemd werd.
Tim Bergling, beter bekend als Avicii, werd in 2012 en 2013 voor het eerst getroffen door acute pancreatitis. Wellicht was dat bij de Zweedse dj te wijten aan overmatig alcoholgebruik. Niet veel later, op 28 maart 2014, werd Avicii opgenomen in een ziekenhuis met een geblokkeerde galblaas, hevige maagpijn, (opnieuw) pancreatitis en appendicitis.
Zijn appendix en gal werden verwijderd en niet veel later stond hij, tegen het advies van de dokters in, weer op de planken. Op 8 september stortte Avicii echter opnieuw in en moest hij een aantal belangrijke optredens afzeggen.
Medische complicaties en substantieproblemen
Eind 2015 moest Avicii opnieuw zijn optredens afzeggen voor de rest van dat jaar. Bergling zou opnieuw gedronken hebben. Op 29 maart 2016 kondigde Avicii aan te zullen stoppen met optreden. Hij liet weten al een tijdje “met een innerlijke strijd” te worstelen. Op 29 maart 2016 kondigde Avicii aan te zullen stoppen met optreden. Hij zei meer tijd te willen spenderen in de studio. In die periode zou hij nog meer met substantieproblemen gekampt hebben. Een dikke twee jaar later overleed Avicii.
In 2017 verscheen ook nog de documentaire Avicii: True Stories op Netflix over het leven van de Zweedse dj.
Rising Star
Ondanks bovenstaande problemen was Avicii een uiterst straffe muzikant, producer en remixer. Sinds zijn zestiende maakte de Zweed zelf nummers en twee jaar later kon hij zijn eerste platencontract tekenen. In 2010 tekende hij bij EMI en brak hij door met Seek Bromance onder het pseudoniem Tim Berg.
Een jaar later bracht hij Levels uit onder de naam Avicii. Voor die naam liet hij zich beïnvloeden door het boeddhisme, waar Avīci staat voor het diepste niveau van de hel is. Avicii verwierf internationale faam en werd genomineerd voor een Grammy Award. In Vlaanderen stond Levels maar liefst 27 weken in de Ultratop. Wat Levels zo sterk maakt, is de euforische, aanstekelijke melodie, de meesterlijke opbouw met strakke beats en synths en de emotionele zangpartijen van Etta James.
Wereldhit na wereldhit
In de daaropvolgende jaren scoorde Avicii de ene wereldhit na de andere met – in chronologische volgorde – I could be the one, Wake me up, Hey brother, You make me, Addicted to you en The days.
De Zweed kon in 2012 en 2013 nog twee MTV Music Awards, één Billboard Music Award en twee Grammy-nominaties op zijn naam zetten. Nog een kers op zijn muzikale taart was de samenwerking met Coldplay voor de song A sky full of stars.
Op 6 juni 2019 verscheen de laatste plaat van Avicii met muziek waaraan hij tijdens de laatste maanden voor zijn dood sleutelde. Onder andere Wake me up-zanger Aloe Blacc en Coldplay-frontman Chris Martin zijn op de tracks van het album ‘Tim’ te horen.