Avicii was al jaren doodziek door alcoholverslaving en pillen

De gisteren op 28-jarige leeftijd overleden DJ Avicii (Tim Bergling) kampte al zeker zes jaar met bijzonder ernstige gezondheidsproblemen, veroorzaakt door overdadig alcoholgebruik. Daar kwam nog een verslaving aan zware pijnstillers bij, van het soort dat ook Prince en Michael Jackson fataal werd.

Tim Bergling werd in januari 2012 een eerste keer opgenomen in een New Yorks ziekenhuis wegens acute pancreatitis, een ontsteking van de alvleesklier (pancreas). De ziekte ontstaat door aantasting van het weefsel door eigen spijsverteringssap, maar ze is in veel gevallen het gevolg van zwaar drinken. En bij Bergling was dat ook het geval.

Avicii kreeg in New York van de specialisten toen al te horen dat als hij niet zou stoppen met alcohol, hem dat vroeg of laat fataal zou worden. Na elf dagen verliet hij het ziekenhuis. Maar stoppen met drinken deed hij niet.

Gal niet laten wegnemen

Ongeveer een jaar later, toen hij op tour was in Australië, werd Bergling opnieuw getroffen door pancreatitis. De artsen drongen er bij hem op aan om zijn gal, die ook was aangetast, te laten wegnemen. Avicii weigerde want de operatie zou hen zes weken buiten strijd stellen en daardoor zou hij de release van zijn langspeler True moeten uitstellen.

Avicii kreeg toen ongetwijfeld van de specialisten te horen dat zijn beslissing zware gevolgen zou hebben en dat als hij niet zou stoppen met drinken hij binnen de kortste keren opnieuw in het ziekenhuis zou belanden.

Miami

Op 28 maart 2014, amper een week nadat hij de media vertelde te zijn gestopt met drinken, werd Bergling in een ziekenhuis in Miami opgenomen met een geblokkeerde galblaas, hevige maagpijn en pancreatitis. Daar kwam ook nog eens een ontsteking van zijn appendix bij, die bovendien al bleek te zijn gebarsten. De appendix werd verwijderd, samen met Avicii’s gal.

Tegen doktersadvies in, hernam Bergling toch zo snel mogelijk weer het optreden en touren. Op 8 september stortte hij opnieuw in en moest onder meer een headlining slot op TomorrowWorld, zijn Las Vegas residencies in de XS en de Encore Beach Club en een tour door Azië afzeggen.

“Feeling Good”, allesbehalve

In mei 2015 bracht Avicii een nieuw nummer uit, “Feeling Good”, wat helemaal niet het geval was: vier maanden later werd hij door zijn almaar verslechterende gezondheid verplicht om al zijn optredens af te zeggen voor de rest van dat jaar. Het was vlak daarvoor dat de legendarische muzikant en producer Nile Rodgers, met wie Avicii samenwerkte, dit vaststelde: “It was a little bit sad to me because he had promised me he would stop drinking, and when I saw him he was drunk that night. And I was like, ‘Whoa. Dude. C’mon. What are you doing? What’s going on? You said that that was done. I didn’t even stick around for his performance because it was breaking my heart.

Op 29 maart 2016 kondigde Avicii aan te zullen stoppen met optreden. Als excuus daarvoor gaf hij “struggles with life on the road” maar ook zijn “introverte aard” en een verlangen om meer tijd te spenderen aan het creatief proces in de studio. Bergling schreef ook nog dat hij al een tijdje worstelde met een innerlijke strijd. “Ik weet”, schrijft hij, “dat ik gezegend ben omdat ik de wereld mag rondreizen en overal mag optreden, maar ik heb te weinig tijd over voor het leven van de persoon achter de artiest.”

Percocetverslaving

Dat klonk allemaal mooi, maar de realiteit is wellicht dat alcoholisme en ondertussen ook een verslaving aan pijnstillers, de voornaamste motivatie waren. Bergling was door zijn voortdurende gezondheidsproblemen (veroorzaakt door alcoholmisbruik) afhankelijk van geworden zijn medicatie, onder andere aan Percocet, de pijnstiller die ook Prince en Michael Jackson fataal werd. “De eerste keer bleef de pijn een maand duren, de tweede keer was dat al vier maanden. Het bleef maar duren en ik zag gewoon geen alternatieven. En ineens nam ik 20 pillen die zogenaamd niet verslavend zouden zijn”, zei Tim Bergling daarover in Avicii; True Stories, een docu die je kan zien op Netflix.

Op 28 augustus 2016 speelde Avicii zijn laatste show in het Ushuaïa Ibiza Beach Hotel.

Meer
Lees meer...