Cannabis populairste drug op muziekfestivals, gevolgd door xtc en cocaïne

Hoewel deze zomer de festivalweides gesloten zullen blijven wegens het nieuwe coronavirus, leren we dat cannabis de populairste drug is onder de festivalgangers. Of tenminste onder onze lezers. We organiseerden begin april namelijk een enquête rond de festivals, toen we nog niet wisten dat ze zouden worden afgelast. En daar kwamen enkele opmerkelijke resultaten uit over druggebruik op de weide en camping.

Begin april liep op newsmonkey.be de ‘Festival season?’-enquête waarin we alles over onze lezers hun festivalervaring wilden te weten komen. Maar liefst 1.417 websitebezoekers namen deel. We vroegen naar welke festivals ze gaan, hoeveel geld ze gemiddeld uitgeven op de weide, maar ook wat ze drinken en of ze al dan niet drugs gebruiken tijdens het feesten. Dat laatste gebeurt blijkbaar bij 19% van de deelnemers.

Cannabis populairst

We merken dat vooral mannen drugs gebruiken op de festivalweide. 26,9% van onze mannelijke deelnemers geeft toe illegale drugs te nemen, terwijl dat bij onze vrouwelijke deelnemers ‘maar’ 13,8% is. Dat is bijna de helft van de mannen. Qua leeftijdscategorieën zien we niet echt een verschil, behalve dan dat vanaf de leeftijd van 45 jaar het druggebruik flink daalt.

Bij de deelnemers die drugs gebruiken op festivals, staat cannabis bovenaan de lijst van vaakst gebruikte drug. 41,5% van de drugsgebruikende lezers geeft aan cannabis te nemen tijdens het feesten op de weide, of dat nu Rock Werchter of Les Ardentes is. Op de tweede plaats staat xtc (19,1%), gevolgd door cocaïne (16,6%) en ketamine en speed (beide goed voor elk 5,2%).

Druggebruik op festivals begint vooral bij tieners

Wat sterk opvalt bij de resultaten van de druggebruikende festivalgangers is dat ze het niet houden bij ‘één keertje drugs proberen op een festival’. Slechts 11% van de gebruikers geeft aan dat het bij die ene keer zal blijven. 63,7% beweert het maar af en toe te gebruiken en 24,9% neemt altijd drugs, op elk festival dat ze bezoeken.

We vroegen onze deelnemers ook naar de leeftijd waarop ze voor het eerst drugs namen op een festival. En wat blijkt? 64% was nog geen 20 toen hij of zij voor het eerst een verboden middel nam op de weide of camping.

Mannen hebben het bij, vrouwen krijgen het van vriend(in) of lief

We waren ook heel benieuwd naar hoe onze lezers aan die drugs geraakten, want uiteraard is dat absoluut verboden op een festivalterrein. Net iets meer dan de helft van de druggebruikers heeft het illegale goedje zelf bij, terwijl 43,4% het via een vriend(in) of lief krijgt. 5,3% koopt zijn stash op de weide of festivalcamping.

Opmerkelijk is dat net geen 60% van de mannelijke gebruikers de drugs zelf bij heeft, terwijl dat bij de vrouwen 40,6% is. De vrouwelijke festivalgangers krijgen de verdovende middelen vaak in hun bezit via een vriend(in) of lief (52,8%). 6,6% van de vrouwen geeft toe de drugs te kopen op het festivalterrein, terwijl dat bij de mannen slechts 4,4% is.

Niet bang om gepakt te worden

Amper 7,3% van onze deelnemers die toegeeft drugs te gebruiken op een festival, wordt daarvoor gepakt door de politie. Opmerkelijk is dat het vooral mannen zijn die betrapt worden (11,6%), terwijl 98,1% van de vrouwelijke gebruikers niet gevat wordt door de politie.

Drugs bij hebben op een festival is ten strengste verboden. Je zou dan ook kunnen verwachten dat mensen die het toch gebruiken of meenemen bang zijn om betrapt te worden door de politie. Niets is minder waar. Slechts 33,9% geeft aan met schrik drugs te nemen of bij te hebben. En met schrik bedoelen we niet dat ze bang zijn voor de mentale en/of fysieke gevolgen die het spul heeft, maar wel angst om gevat te worden en een flinke boete te moeten betalen of van het festivalterrein verwijderd te worden.

De meesten die het toch durven om drugs mee te nemen naar een festival of er niet voor achteruitdeinzen het te gebruiken op het terrein, geven aan dat ze ook effectief nog nooit gecontroleerd zijn op een festival (39,6%).

22,9% zegt dan weer niet afgeschrikt te zijn door de controles, waarbij vaak niet alleen drugshonden worden ingezet, maar je ook uitgebreid gefouilleerd kan worden. Op Tomorrowland stond vorig jaar zelfs een analyselabo dat ter plekke de drugs onder de loep nam om te kijken wat voor bestanddelen erin zaten.

Elk festival heeft zo zijn eigen aanpak, maar we merken dat dat de druggebruikers niet afschrikt om toch verdovende middelen mee te nemen of te gebruiken op de weide of camping.

Meer
Lees meer...