Beyoncé heeft een open brief geschreven aan de procureur-generaal van Kentucky, Daniel Cameron. In die brief roept de zangeres op tot het ontslag en de arrestatie van de agenten die de 26-jarige zwarte vrouw Breonna Taylor doodschoten. Het incident gebeurde in maart, maar er werd tot op heden niemand veroordeeld voor haar dood.
Sinds het overlijden van George Floyd is er veel te doen rond politiegeweld tegen zwarten in de Verenigde Staten. Floyd is namelijk geen alleenstaand geval. Want ook Breonna Taylor kwam om het leven door agenten. Ze werd neergeschoten in haar eigen appartement tijdens een huiszoeking.
Breonna Taylor
Op 13 maart viel de politie binnen in het appartement waar Breonna Taylor samen met haar vriend Kenneth Walker woonde. Het ging om een onderzoek in verband met drugshandel. De ex van Breonna Taylor was namelijk al opgepakt als deel van een drugsbende, waardoor er vermoedens waren dat ook Breonna bij de zaak betrokken was. Het ging om een huiszoeking door drie agenten. Het ging om een zogenaamde no-knock warrant, waarbij de agenten zonder aankondiging de woning konden betreden.
Doordat de komst van de agenten niet aangekondigd was, opende Kenneth Walker het vuur. Hij dacht dat het ging om indringers en voelde zich bedreigd. Vervolgens schoot de politie terug. De agenten schoten in totaal meer dan twintig keer, waarbij Breonna Taylor acht keer geraakt werd. Ook een van de agenten raakte gewond tijdens de schietpartij. Er zijn uiteindelijk geen drugs gevonden in het appartement.
Agenten gaan vrijuit
Breonna kwam dus om het leven nadat haar vriend Kenneth Walker een agent in z’n been had geschoten. Walker werd opgepakt voor poging tot moord op een politieagent, maar de agent die Breonna met acht kogels doodde, ging vrijuit. Door de coronacrisis kwam Walker al snel vrij, maar werd hij nog op huisarrest gezet. Op 22 mei kwam hij dan toch echt vrij omdat er geoordeeld werd dat hij schoot uit zelfverdediging.
Maar voor de dood van Breonna Taylor werd tot op heden niemand veroordeeld. De agenten zouden willekeurig geschoten hebben en dus niet bewust gemikt hebben op Breonna, maar toch raakten minstens acht kogels haar waardoor ze ter plaatse overleed. De agenten werden na de feiten wel overgeplaatst naar administratieve dienst, maar verder waren er voor hen geen consequenties. Het rapport over de schietpartij was ook opvallend beknopt en nergens werd vermeld dat Breonna geraakt werd en ter plaatse overleed. Volgens het rapport, dat maar recent uitlekte, waren er zelfs geen zichtbare verwondingen.
De dood van Breonna zorgde er wel voor dat in Louisville de zogenaamde Breonna-wet ingesteld werd. Deze wet bant no-knock warrants en moet er dus voor zorgen dat agenten niet meer zonder waarschuwing bij mensen kunnen binnenvallen.
Beyoncé
De Amerikaanse zangeres Beyoncé heeft haar steun voor de Black Lives Matter-beweging nooit onder stoelen of banken gestoken. In een video op Instagram liet ze zo twee weken geleden al weten dat ze gerechtigheid wilde voor George Floyd, de zwarte man die eind mei overleed tijdens z’n arrestatie. “We waren allemaal getuige van zijn dood op klaarlichte dag”, zo klinkt het. “We zijn gebroken en gedegouteerd. We kunnen deze pijn niet normaliseren. Ik spreek daarbij niet alleen tegen mensen van kleur. Of je nu wit, zwart, bruin of eender wat daartussen bent, ik ben zeker dat jij je ook hopeloos voelt door het racisme in de Verenigde Staten op dit moment. Gedaan met het zinloos vermoorden van mensen, gedaan met mensen van kleur als minderwaardig te zien. We kunnen niet langer wegkijken. George is onze familie, hij is onze familie omdat hij net als ons een Amerikaan is. We hebben al te veel van deze gewelddadige moorden gezien, zonder consequenties. Ja, er is iemand gearresteerd, maar er is nog lang geen rechtvaardigheid. Teken alstublieft de petitie en blijf bidden voor vrede, medeleven en genezing voor ons land. Bedankt.”
Later sprak Beyoncé ook specifiek over Breonna Taylor. De zangeres deelde op Breonna’s verjaardag een tekening van haar. Bij de tekening plaatste ze de caption “Justice for Breonna“. Daarnaast deelde Beyoncé ook links om actie te ondernemen en die gerechtigheid voor Breonna ook echt te krijgen. Maar daar blijft het voor Beyoncé niet bij, want nu heeft ze ook een open brief geschreven aan de procureur-generaal van Kentucky.
Open brief
In de open brief, die te lezen is op de website van Beyoncé, roept de zangeres opnieuw op tot gerechtigheid voor Breonna. “Er is nog steeds geen gerechtigheid voor Breonna Taylor en haar familie”, zo klinkt het. “We zijn nu drie maanden verder en het onderzoek van de LMPD (de politieafdeling waarvan de agenten afkomstig waren, red.) heeft meer vragen dan antwoorden gegeven.” De zangeres haalt daarbij het slecht ingevulde rapport van de inval aan en hoe de beweringen in dat verslag niet overeenkomen met wat de buren van Breonna vertellen.
“We zijn nu drie maanden verder en er is nog steeds niemand gearresteerd en er is geen enkele agent ontslagen.” Daarbij eist Beyoncé niet alleen het ontslag van de agent die Breonna neerschoot, maar ook dat van de andere twee agenten die ter plaatse waren. “We zijn nu drie maanden verder en de familie van Breonna wacht nog steeds op gerechtigheid.”
Om die gerechtigheid te krijgen, vraagt Beyoncé drie dingen: “1) Veroordeel Jonathan Mattingly, Myles Cosgrove en Brett Hankison. 2) Zorg voor transparantie in het onderzoek en de vervolging van deze agenten. 3) Onderzoek de reactie van de LMPD op de moord op Breonna Taylor, net als de alomtegenwoordige praktijken die als gevolg hebben dat herhaaldelijk zwarte burgers om het leven komen.”
Beyoncé besluit: “Laat deze zaak niet vallen in het patroon van geen actie na een vreselijke tragedie. Bij elke dood van een zwarte persoon door de handen van de politie, zijn er eigenlijk twee echte tragedies: de dood zelf, en het gebrek aan actie en de vertraging daarvan die erop volgt. Dit is je kans om dit patroon te doorbreken. Neem snel en beslissend actie door de agenten te arresteren. De komende drie maanden kunnen niet zoals de afgelopen drie zijn.