Agent die George Floyd doodde dan toch aangeklaagd voor moord, ook drie andere agenten worden vervolgd

De aanklacht tegen de Amerikaanse politieagent Derek Chauvin is dan toch verzwaard. De agent die verantwoordelijk is voor de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd werd aanvankelijk vervolgd voor onopzettelijke doodslag (murder in the third degree), maar nu zal dit verhoogd worden naar moord zonder voorbedachten rade (murder in the second degree).

8 minuten en 46 seconden. Zo lang zat politieagent Derek Chauvin met z’n knie op de nek van de 46-jarige Afro-Amerikaan George Floyd. Zijn straf voor het vervalsen van een briefje van 20 dollar werd uiteindelijk de dood. De straf voor de agent die z’n dood op z’n geweten had, was tot voor kort die voor doodslag (murder in the third degree), wat in Minnesota een gevangenisstraf van maximum 25 jaar inhoudt. Maar heel wat mensen waren het niet eens met die strafmaat en lieten dat tijdens de protesten tegen politiegeweld ook duidelijk merken.

Murder in the third degree

Aanvankelijk werd beslist dat Derek Chauvin vervolgd zou worden voor “murder in the third degree“, wat in grote lijnen overeenkomt met wat wij omschrijven als onopzettelijke doodslag. Daarbij zou de moord dus niet met opzet zijn gepleegd, maar het gevolg zijn van een ongeluk.

Maar velen waren het daar niet mee eens. Het feit dat de agent bleef knielen op de nek van George Floyd, ook al liet die meermaals weten dat hij niet kon ademen, toonde volgens hen aan dat Chauvin wel met opzet de man om het leven bracht. Met de strijdkreet en bijhorende hashtag “Raise the degree” riepen ze tijdens de protesten op tot een verhoging van de strafmaat. En nu volgt het gerecht hen daar ook in.

Murder in the second degree

De strafmaat werd dus verhoogd naar “murder in the second degree“, ofwel moord zonder voorbedachten rade. Dit houdt in dat Chauvin wel degelijk de intentie had om te doden, maar dit niet met voorbedachten rade deed. De familie van George Floyd is blij met de verhoging van de strafmaat. “Het is een belangrijke stap op weg naar gerechtigheid”, zo klinkt het.

Deze nieuwe aanklacht wil dus zeggen dat Chauvin op het moment dat hij met z’n knie in de nek van George Floyd zat, wist dat hij de man zo kon vermoorden en dat ook opzettelijk deed. Dat blijkt ook uit de opnames van de bodycams van de agenten. Daarin is te horen dat een van de andere agenten ter plaatse aangeeft dat hij geen polsslag meer voelt bij George Floyd. Hij vraagt vervolgens aan Chauvin of ze hem misschien op z’n zij moeten leggen. Maar Chauvin weigerde om dat te doen. Wat volgens het gerecht voldoende is om te bewijzen dat Chauvin wist wat hij deed. En dat hij dus bewust Floyd vermoordde.

Andere drie agenten ook vervolgd

Chauvin was op het moment van de feiten niet de enige agent ter plaatse. Twee andere agenten hielpen hem om George Floyd tegen de grond te drukken, een derde agent zorgde ervoor dat omstaanders op een afstand bleven. De drie agenten, Thomas Lane, J. Alexander Kueng en Tou Thao, werden, net zoals Chauvin, op staande voet ontslagen, maar voor hen waren er voorlopig nog geen verdere consequenties verbonden aan de feiten.

Maar nu de strafmaat voor Chauvin verhoogd wordt, komen ook de andere drie agenten ter sprake. Het gerecht is namelijk van mening dat de drie medeplichtig zijn aan de moord op George Floyd. Het is daarbij wel mogelijk dat Thomas Lane een lichtere straf krijgt dan de andere twee agenten. Hij is namelijk degene die aangaf dat George Floyd geen polsslag meer had en vroeg om de man op z’n zij te leggen. Maar daar had Chauvin geen gehoor naar.

Meer
Lees meer...