Amerikaanse staat Mississippi haalt Confederatie-embleem uit staatsvlag

De wetgevers van de Amerikaanse staat Mississippi hebben afgelopen weekend besloten om het Confederatie-embleem uit de staatsvlag te halen. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden beslisten dat het omstreden symbool niet meer van deze tijd is. Die keuze komt er na het huidige protest tegen politiegeweld en racisme. Al sinds de Amerikaanse Burgeroorlog staat de oude Confederatie-vlag gekend als een racistisch embleem.

Mississippi was de laatste staat met het Confederatie-embleem in haar vlag. In 2001 hield ‘The Magnolia State’ al een referendum om een nieuwe vlag aan te nemen. Hoewel die volksstemming toen mislukte, schaarden beide kamers zich deze keer wel achter het voorstel om de vlag te veranderen. Met meer dan 37% van de totale bevolking is Mississippi bovendien de staat met het grootste percentage zwarte inwoners.

Symbool van racisme en discriminatie

Gedurende de Amerikaanse Burgeroorlog gebruikten de Geconfedereerde Staten van Amerika verschillende ontwerpen van de bewuste vlag. De Confederatie van zuidelijke staten was in tegenstelling tot de noordelijke Unie van mening dat slavernij een belangrijk onderdeel vormde van hun economie. Nadat de Confederatie de oorlog die hier uit ontstond verloor, bleef de vlag een populair symbool in veel zuidelijke staten. Zo maakt de Confederate Flag deel uit van de symboliek van veel racistische groeperingen als de Ku Klux Klan.

Confederate flag
Bron: ISOPIX

Officiële staatsvlag van Mississippi

In 1894, dertig jaar na de Burgeroorlog, werd de vlag aangenomen als staatsvlag van Mississippi. Tijdens de opkomst van de burgerrechtenbeweging in de jaren ’60 van vorige eeuw verscheen de Confederate Flag opnieuw vaker in het straatbeeld.

De Republikeinse gouverneur Tate Reeves liet zaterdag al weten op Twitter dat hij de wet meteen zou ondertekenen zodra die op tafel kwam.

Meer
Lees meer...