Opvolger Game of Thrones wordt Confederate. En de setting is even bijzonder als omstreden

Opvolger Game of Thrones wordt Confederate. En de setting is even bijzonder als omstreden

De twee mannen achter Game of Thrones, David Benioff en D.B. Weiss, gaan na afloop van het volgende en laatste seizoen van GOT een nieuwe serie maken voor HBO. Confederate heet ze. En interessant wordt het alvast.

HBO maakte afgelopen nacht bekend dat de twee makers van Game of Thrones zullen gaan werken aan Confederate, een nieuwe serie die zich deze keer in een alternatieve toekomst afspeelt.

Confederate speelt zich af in een wereld waarin de zuidelijke staten van de VS zich succesvol hebben afgescheiden van de Unie. Slavernij is daardoor ook nooit afgeschaft.

De serie volgt de aanloop naar wat “de derde Amerikaanse burgeroorlog” wordt genoemd. De hoofdpersonages zijn soldaten, rebellen, slaven, slavenhouders, politici en journalisten.

Nichelle and Malcolm Spellman, de twee co-schrijvers en co-producers van Game of Thrones, zijn ook van de partij.

Omstreden

“We spreken al jaren over Confederate, in eerste instantie als speelfilm”, zeggen Weiss en Benioff. “Maar onze ervaring met Thrones doet ons overtuigen dat het televisieformat van HBO de beste manier is om dit verhaal te vertellen.”

Confederate is alvast nu al erg omstreden. De Amerikaanse burgeroorlog en de slavernij zijn tot op de dag van vandaag gevoelige onderwerpen in de Amerikaanse samenleving.

De bekende zwarte schrijfster Roxane Gay noemde de plannen van HBO “aanstootgevend”. HBO reageerde op de kritiek door te stellen dat het schrijverskoppel van de serie, Nichelle en Malcolm Spellman beiden Afro-Amerikanen zijn.

Niet eerste

Reeksen die een alternatieve toekomst spelen, zijn sowieso controversieel. Dat ondervonden de makers van The Man in the High Castle bijvoorbeeld ook.

Die reeks van Ridley Scott speelt in een Amerika dat de Tweede Oorlog heeft verloren, waar de nazi’s en de Japanners baas zijn en waar Hitler nog leeft. In de VS werd gepoogd om de advertenties voor die reeks te verbieden omdat ze het nazisme zouden promoten.

De reeks zelf bleek dat helemaal niet te doen en heeft ondertussen uitstekende kritieken gescoord. Ze werd verlengd voor een derde seizoen.

Ook een andere reeks die zich afspeelt in een alternatieve toekomst waar de “slechteriken” hebben gewonnen, doet het momenteel bijzonder goed: The Handmaid’s Tale, een tv-versie van de bekroonde dystopische roman van Margaret Atwood. Die reeks speelt zich af in een wereld waar christelijke fundamentalisten met de plak zwaaien. De reeks werd meteen al genomineerd voor elf Emmy Awards.

Gesponsorde artikelen