TikTok Lite verwijdert controversiële reward-to-watch functie

TikTok lanceerde recent TikTok Lite in Frankrijk en Spanje. Het gaat om een versie van de app waarmee gebruikers voor het kijken van video’s betaald kunnen worden. Maar de Europese commissie stelde zich hier meteen vragen bij en vreesde dat het verslaving in de hand zou werken. Daarom eiste het meer informatie en nu heeft TikTok de functie waarmee geld verdiend kan worden, verwijderd uit de app.

Vorige week trok de Europese commissie aan de alarmbel over TikTok Lite. Deze alternatieve app van TikTok werd enkele dagen eerder gelanceerd en maakte het mogelijk om geld te verdienen door video’s te kijken. Het ging hierbij om zeer kleine bedragen, maar volgens de Europese commissie zou dit genoeg zijn om gebruikers – en dan vooral minderjarigen – verslaafd te maken.

TikTok Lite

TikTok Lite maakte gebruik van een systeem van Task & Rewards. Daarbij kreeg je als gebruiker dus “taken”, waarvoor je in de vorm van een kleine vergoeding betaald werd. Deze taken bestonden uit het kijken, liken en delen van video’s.

TikTok had hier zelf al enkele beperkingen op gezet. Zo kon je per dag maar maximum één uur spenderen aan deze taken en was de maximale opbrengst per dag beperkt tot één euro. Ook moesten gebruikers bewijzen dat ze ouder zijn dan 18 jaar alvorens ze gebruik mochten maken van deze functie.

Europese Commissie

Hoewel TikTok dus al maatregelen had genomen om gebruikers te beschermen, stelde de Europese Commissie zich toch vragen bij de nieuwe app. Thierry Breton van de Europese Commissie, maakte hierbij de vergelijking met light sigaretten, die “gezonder” zijn dan gewone sigaretten, maar nog steeds verslavend zijn.

In eerste instantie kreeg TikTok 24 uur de tijd om te antwoorden op de vragen van de Europese Commissie. Die gingen vooral over de acties die TikTok onderneemt om de risico’s op verslaving en problemen met de mentale gezondheid te verkleinen.

Functie geschrapt

Nu volgt het nieuws dat TikTok Lite de functie om geld te verdienen met TikTok Lite verwijderd heeft. Het bedrijf liet dat zelf weten via X. “TikTok probeert altijd om deel te nemen aan een constructief debat met de EU-commissie en andere autoriteiten. We hebben daarom vrijwillig besloten om de functies waarmee je geld kan verdienen in TikTok Lite voorlopig te schrappen terwijl we iets proberen doen aan de zorgen die geuit werden.”

Thierry Breton reageerde ook al op deze post waarbij hij opgelucht was over deze beslissing. “Onze kinderen zijn geen proefkonijnen voor sociale media. Ik neem akte van de beslissing van TikTok om het ‘Reward Programma’ van TikTok Lite te schrappen. De zaken tegen TikTok en het risico op verslaving blijven wel gewoon verdergaan.”

Meer
Lees meer...