Europese commissie vraagt duidelijkheid over TikTok Lite, waarmee je betaald wordt om video’s te kijken

TikTok heeft eerder deze week TikTok Lite gelanceerd in Frankrijk en Spanje. Het gaat om een versie van de app waarmee gebruikers voor het kijken van video’s betaald kunnen worden. Volgens de Europese commissie is dit echter gevaarlijk en kan het vooral jonge gebruikers aanzetten tot verslaving.

TikTok heeft van de Europese commissie 24 uur gekregen om meer informatie te verschaffen over TikTok Lite. Deze alternatieve app van TikTok werd eerder deze week gelanceerd en maakt het mogelijk om geld te verdienen door video’s te kijken. Het gaat hierbij om zeer kleine bedragen, maar volgens de Europese commissie zou dit genoeg zijn om gebruikers – en dan vooral minderjarigen – verslaafd te maken.

TikTok Lite

TikTok Lite maakt gebruik van een systeem van Task & Rewards. Daarbij krijg je als gebruiker dus “taken”, waarvoor je in de vorm van een kleine vergoeding betaald wordt. Deze taken bestaan uit het kijken, liken en delen van video’s.

TikTok heeft hier zelf al enkele beperkingen op gezet. Zo kan je per dag maar maximum één uur spenderen aan deze taken en is de maximale opbrengst per dag beperkt tot één euro. Ook moeten gebruikers bewijzen dat ze ouder zijn dan 18 jaar alvorens ze gebruik mogen maken van deze functie.

Europese Commissie

Hoewel TikTok dus al maatregelen neemt om gebruikers te beschermen, stelt de Europese Commissie zich toch vragen bij de nieuwe app. Volgens Thierry Breton van de Europese Commissie is het vergelijkbaar met light sigaretten, die nog steeds verslavend zijn.

In eerste instantie heeft TikTok 24 uur de tijd om te antwoorden op de vragen van de Europese Commissie. Die gaan vooral over de acties die TikTok onderneemt om de risico’s op verslaving en problemen met de mentale gezondheid te verkleinen. TikTok heeft al gereageerd om te laten weten dat het “zal antwoorden op de vraag naar informatie”. De app heeft ook al laten weten dat het voorlopig niet val plan is om TikTok Lite in andere Europese landen te lanceren.

Het feit dat Europa kan ingrijpen tegen de nieuwe app van TikTok heeft te maken met de Digital Services Act die vorig jaar werd ingevoerd door de Europese Unie. Deze stelt de Europese Commissie namelijk in staat om grote techbedrijven in vraag te stellen. In februari nam diezelfde commissie al eens actie tegen TikTok. Toen ging het specifiek om de regels rond databescherming, het beschermen van kinderen en vermijden van schadelijke content.

Meer
door Redactie
Lees meer...