Europese Commissie opent formeel onderzoek naar TikTok rond bescherming minderjarigen

De Europese Commissie is een formele procedure gestart om de naleving van de Digital Services Act (DSA) door TikTok te beoordelen. Ze uiten hun bezorgdheid over de privacy van minderjarigen op de app. Op basis van voorlopig onderzoek heeft de Commissie besloten verdere stappen te ondernemen.

Op 25 april 2023 werd TikTok aangewezen als een Very Large Online Platform (VLOP) onder de Digital Services Act van de Europese Unie, nadat het had verklaard 135,9 miljoen maandelijkse actieve gebruikers in de EU te hebben.

Als VLOP moet het Chinese bedrijf na vier maanden voldoen aan een reeks verplichtingen die zijn vastgelegd in de DSA. Het onderzoek moet uitwijzen of TikTok zich wel houdt aan de Digital Services Act (DSA) met name op de bescherming van minderjarigen, illegale inhoud en gegevenstoegang voor onderzoekers.

Veiligheid en welzijn gebruikers cruciaal

“De veiligheid en het welzijn van online gebruikers in Europa is cruciaal”, benadrukt de Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager. Volgens haar moet TikTok de diensten die het aanbiedt onder de loep nemen en de risico’s voor zijn gebruikers – zowel jong als oud – zorgvuldig afwegen.

Ook Thierry Breton, Eurocommissaris voor Interne Markt, spreekt zich uit over de bescherming van minderjarigen en kondigt de procedure aan. “We starten vandaag deze formele inbreukprocedure om ervoor te zorgen dat de gepaste maatregelen genomen kunnen worden om het fysieke en emotionele welzijn van jonge Europeanen te beschermen. We moeten al het mogelijke doen om onze kinderen te beschermen”, aldus Thierry Breton.

Gevolgen?

Indien de Europese Commissie deze tekortkomingen kan aantonen, zou TikTok verschillende artikelen van de DSA schenden en heeft dit mogelijk gevolgen voor de app. Na de formele opening van de procedure zal de Commissie bewijs blijven verzamelen door interviews af te nemen en inspecties uit te voeren.

Meer
Lees meer...