Zuid-Korea wil iPhones bannen in het leger door veiligheidsproblemen

Het Zuid-Koreaanse leger wil iPhones bannen uit militaire gebouwen. Volgens militaire bronnen zou deze beslissing gemaakt zijn op grond van vermoedens van veiligheidslekken. Zo wordt er gevreesd dat er vertrouwelijke informatie opgenomen zou worden.

Binnenkort zullen Zuid-Koreaanse militairen mogelijk hun iPhone moeten inruilen voor een andere smartphone, want het leger wil een ban op iPhones in militaire gebouwen. Het vreest dat iPhones veiligheidsrisico’s met zich meenemen en dat er mogelijk informatie doorgespeeld kan worden.

Intern document

The Korea Herald kon een intern document inzien, dat hen aangeleverd werd door officieren van het Zuid-Koreaanse leger die anoniem wensten te blijven. Het ging om een document vanuit het hoofdkantoor van de luchtmacht, waarin staat dat toestellen die stemopnames kunnen maken niet meer welkom zijn in militaire gebouwen vanaf 1 juni. Daarbij werden iPhones specifiek aangehaald. In het document staat te lezen dat het gaat om een beslissing van het leger, de marine en de luchtmacht.

De reden waarom iPhones geviseerd worden, is omdat Apple apps van derden niet toelaat om bepaalde toepassingen te blokkeren. Het veiligheidssysteem van het Zuid-Koreaanse leger blokkeert zaken als de camera, de wifi en de microfoon, maar bij toestellen van Apple kan enkel de camera afgesloten worden.”Het is onmogelijk om elk soort stemopname te blokkeren”, klinkt het in het document. “Niet enkel formele communicatie, zoals meetings, kantoorgesprekken, zakelijke aankondigingen en klachten van en overleg met het publiek, maar ook informele communicatie zoals privé telefoongesprekken (binnen militaire gebouwen). We onderzoeken al langer de opties voor een mogelijke uitbreiding van de ban van dit soort toestellen.”

Naast iPhones, zouden ook Apple Watches en andere draagbare toestellen, zoals AirPods verboden worden. Smartphones van Android, waarbij vooral het Zuid-Koreaanse merk Samsung populair is, zouden wel nog toegelaten worden.

500.000 soldaten

In het hoofdkantoor van het Zuid-Koreaanse leger in Gyeryondae zijn zo’n 10.000 mensen aan het werk. Maar als de ban wordt uitgebreid naar alle militairen, dan zou het gaan om zo’n 500.000 soldaten. In Zuid-Korea is er namelijk nog steeds een militaire dienstplicht, waardoor elke gezonde man voor zijn 28ste een verplichte legerdienst van minstens anderhalf jaar moet uitvoeren. Tijdens hun dienstplicht mogen deze mannen hun smartphone enkel gebruiken tussen 18 uur en 21 uur ’s avonds. En moeten ze ook het veiligheidssysteem installeren op hun toestel.

De Zuid-Koreaanse minister van Defensie heeft echter laten weten dat het eraan denkt om het tijdsvenster waarin soldaten hun smartphone mogen gebruiken, uit te breiden. Maar enkel voor Android-gebruikers. Wie een iPhone heeft, zal zijn smartphone nog steeds amper drie uur per dag mogen gebruiken.

Maar er kwam al kritiek op deze beslissingen vanuit de Nationale Mensenrechtencommissie van Korea. Zij zijn van mening dat het verplichten van militair personeel om een veiligheidsapp te downloaden ingaat tegen de rechten van de mens. Volgens hen is het niet nodig dat alle soldaten deze app moeten installeren en zou deze enkel verplicht moeten zijn voor bepaalde werknemers die op bepaalde locaties werken en bezig zijn met gevoelige informatie.

Meer
Lees meer...