Als de Australische autoriteiten de koala’s in de deelstaat New South Wales niet actiever gaan beschermen, zullen ze daar binnen 30 jaar uitgestorven zijn in het wild. Dat blijkt uit een parlementair onderzoek in Australië.
In het wild komt de koala voornamelijk voor in de Australische deelstaten Queensland en New South Wales. Het leefgebied van de dieren wordt echter steeds kleiner. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.
Bosbranden en bomenkap
Door de hevige bosbranden in Australië tijdens het afgelopen jaar is ongeveer een kwart van het leefgebied van de koala’s verschroeid. In sommige Australische regio’s ging maar liefst 81 procent van de leefomgeving van een aantal koalapopulaties in rook op. Onderzoekers stellen dat de bosbranden elk jaar heviger zullen worden door de klimaatverandering.
Ook door de bomenkap verdwenen er de jongste jaren heel wat leefgebieden van koala’s. “De snelheid waarmee koala’s hun leefomgeving verliezen is zorgwekkend. Als de overheid niet ingrijpt, sterven de dieren ver voor 2050 uit”, stellen de onderzoekers.
Overheidsdata kloppen niet meer
De huidige overheidsdata stellen dat er nog 36.000 koala’s in de deelstaat leven, maar die cijfers zouden ondertussen al achterhaald en onbetrouwbaar zijn. Daarnaast wijst alles erop dat grote populatie koala’s in de regio Pilliga al voor de grote bosbranden van afgelopen jaar zijn uitgestorven.
In het parlementaire onderzoek staan ook 42 aanbevelingen om de koala’s te beschermen. Als ze in New South Wales over 30 jaar nog wilde koala’s willen hebben, moeten de grenzen van het leefgebied worden beschermd, moeten de dieren meer gemonitord worden en moet er meer geld gepompt worden in dierenbeschermingsorganisaties. Bovendien zou er in oudere bossen niet meer gekapt mogen worden.
Australië kende in 2019 zijn droogste jaar ooit en tijdens de afgelopen twee zomers werden er recordtemperaturen vastgesteld. Zo’n 3.500 woningen werden verwoest, 451 mensen en ongeveer een miljard wilde dieren kwamen om.