Bosbranden in Australië doden nu al meer dan één miljard dieren

Australië bosbranden koala brandweerman
epa

Het aantal wilde dieren dat is gestorven door de bosbranden in Australië is opgelopen tot meer dan 1 miljard. Dat zegt Chris Dickman, professor ecologie aan de Universiteit van Sydney. Verschillende diersoorten dreigen zelfs volledig uit te sterven.

De eerste berichten over de zware dodelijke tol die de bosbranden in Australië hebben op de dieren in het land verschenen enkele dagen terug. Toen sprak professor Chris Dickman, die meer dan 30 jaar ervaring heeft als onderzoeker van zoogdieren in Australië, over 480 miljoen overleden dieren sinds de branden begonnen september vorig jaar.

Bosbranden

Dat cijfer gaat enkel over de deelstaat New South Wales. De branden woeden echter ook in deelstaten Queensland en Victoria. Bovendien hield de berekening alleen rekening met zoogdieren, vogels en reptielen. Kikkers, vleermuizen en ongewervelden worden niet meegeteld, terwijl die ook zwaar getroffen worden.

“Bovendien zijn die gegevens al gedateerd. Door de aard van de branden zijn er nu al meer dan 800 miljoen gestorven dieren in New South Wales alleen”, legt Dickman uit aan HuffPost.

“Voorzichtige schatting”

Als je alle diersoorten uit alle deelstaten meetelt, is het aantal slachtoffers onder de dieren zeker hoger dan 1 miljard. Professor Dickman noemt dat zelfs een heel voorzichtige schatting.

Ook Stuart Blanch, wetenschapper bij WWF Australia, bevestigt deze cijfers. “Door de uitbreiding van de branden sinds de laatste schatting is 1 miljard een heel bescheiden gok”, zegt ze.

Diersoorten sterven uit

De komende tijd kan het aantal overleden dieren nog verder oplopen. Door de ongeziene omvang van de ramp is het moeilijk in te schatten in welke mate de populatie van bepaalde diersoorten zich kan herstellen. Zo is 30 procent van het leefgebied van koala’s in New South Wales verwoest.

Van bedreigde diersoorten zoals de corroboreeschijnpad en de bergdwergbuidelmuis is hun habitat zo goed als volledig vernield. Mogelijk betekent dit het einde van de soorten. Ook andere endemische diersoorten die enkel in Australië voorkomen dreigen uit te sterven.

Gesponsorde artikelen