Dansen op trouwfeesten dan toch toegestaan, experts schreeuwen moord en brand

Dansen op een trouwfeest of andere bijeenkomst is dan toch weer toegestaan onder bepaalde voorwaarden. Het Crisiscentrum besloot dat dansen met mensen in je sociale bubbel wel mag, in andere gevallen moet je anderhalve meter afstand houden. De experten van de GEES-groep, die de regering adviseren over het terugdraaien van de coronamaatregelen, reageren verwonderd en stellen dat deze versoepeling er te vroeg komt. Voorzitster Erika Vlieghe zegt dat de situatie “heel gevaarlijk” wordt.

Pixabay

Dansen op trouwfeesten in België was tot nu verboden met openingsdansen als uitzondering. Afgelopen weekend maakte het crisiscentrum plots bekend dat we dan toch mogen dansen in feestzalen.

Voor veel mensen met trouwplannen is dit een opluchting, maar de experten van de exitgroep GEES zijn misnoegd. Ze zegt aan VRT NWS dat over het opheffen van het verbod op dansen onvoldoende overleg gepleegd is met de medische experts. “Dit moet je vooral doen als je opnieuw een opflakkering van het virus wil”, zegt GEES-voorzitster Vlieghe. “Dit zet de poort open naar trouwfeesten in oude stijl en dat is nu gevaarlijk. Ons advies was duidelijk om dit niet te doen. Dit hadden we niet voor ogen toen we een opening maakten om feesten mogelijk te maken.”

(België opent grenzen naar eerste niet-EU landen ten vroegste op 7 juli.)

Sneller ademen en luidkeels meezingen

EPA

Vlieghe wijst er ook op dat mensen op een dansfeest op een trouw dichter blij elkaar gaan staan dan gewoonlijk. Bovendien gaan ze sneller ademen door al dat heupgezwaai en gaan ze met open mond roepen om boven de muziek uit te komen, om van meezingen nog maar te zwijgen. Dit alles vergroot de kans op een besmetting met het coronavirus, als één van de aanwezige gasten drager van het virus is.

“Het is niet zonder reden dat we in de cultuursector zoveel regels hebben opgesteld om het veilig te laten verlopen”, stelt Vlieghe. “Nu zouden we in de privésfeer dat allemaal wel toelaten? Dat begrijp ik niet. Als één iemand besmet is zonder het te weten, kan dit tot een superspreading event worden.”

(België blijft toeristen aantrekken ondanks slechte coronacijfers van afgelopen maanden.)

Reactie Van Ranst

Viroloog Marc Van Ranst treedt zijn collega bij in de Mediahuis-kranten: “We zijn al een tijdje op een soort hellend vlak. Enkele weken geleden zou een openingsdans misschien mogen, over een paar weken zullen mensen Tomorrowlandachtige toestanden weer willen toelaten.”

“Je ziet het afglijden, een interessant proces. Telkens wordt weer een nieuwe grens opgezocht om die daarna vlot te overschrijden. Zoals de vakantiewoningen met 50 personen van gisteren, vandaag zijn het de trouwfeesten, morgen is het geheid iets anders.”

(Coronastudie: meerderheid Belgen wil mondmasker verplichten in supermarkt.)

“De volwassene in de kamer”

“Op zich is zo’n dansfeest inderdaad potentieel gevaarlijker. Mensen kunnen wel zeggen: ‘We gaan niet roepen’, maar wees eerlijk: je gaat niet dansen op de tonen van de Lente van Vivaldi hé. Die aanbeveling is theoretisch: je mag in je bubbel van 15 mensen. Maar die mensen zien in de week van dat trouwfeest ook al andere mensen. Het is niet zo dat ze naast die 15 op het huwelijk dan een week niemand anders zullen zien.”

“Het is de drang om terug te keren naar het volwassen leven en dat snap ik”, zegt Van Ranst. “Maar het lijkt alsof wij virologen altijd maar de party poopers zijn die als een schoolmeester zeggen wat wel en niet mag. Maar iemand moet de volwassene in de kamer zijn.”

(Kim Jong-un: “Aanpak coronavirus Noord-Korea was schitterend succes”.)

Meer
Lees meer...