China waarschuwt Canada voor een verdere verslechtering van de bilaterale banden. De reactie komt er nadat Canada maatregelen nam vanwege de nieuwe veiligheidswet die China heeft ingevoerd in Hongkong. Ook het Verenigd Koninkijk werd opgeroepen “zich niet te bemoeien” met de situatie in Hongkong.
“China veroordeelt ten zeerste de Canadese sancties en beraadt zich over verdere maatregelen, waarvan Canada de gevolgen zal moeten dragen”, zo waarschuwt Zhao Lijian, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. De relatie tussen beide landen is al sinds eind 2018 gespannen. Toen werd in Vancouver de topvrouw van de Chinese telecomgigant Huawei gearresteerd, waarna in China de arrestaties volgden van twee Canadese staatsburgers. De twee Canadezen zitten vandaag nog steeds vast in China en worden beschuldigd van spionage.
Nationale veiligheidswet
Vrijdag besliste de Canadese regering maatregelen te nemen wegens de veiligheidswet die China heeft ingevoerd in Hongkong. Die wet staat toe dat anti-Chinese activiteiten zwaar bestraft worden. China wordt wereldwijd verweten de wet te hebben ingevoerd om zo de baas te kunnen spelen in Hongkong. Dat terwijl Hongkong aan het einde van de 20ste eeuw door China 50 jaar lang zelfbestuur werd beloofd. Als reactie schort Canada nu het uitleveringsverdrag met Hongkong op en zullen er exportbeperkingen gelden. Op die manier willen ze voorkomen dat er gevoelig militair materieel naar Hongkong verscheept wordt.
Volgens China betekent de reactie van Canada “een ernstige schending van het internationaal recht, alsook een inmenging in Chinese aangelegenheden”. China roept Canada op om die missers meteen recht te zetten en spoort zijn burgers die in Canada verblijven aan om voorzichtig te zijn, “vanwege veelvuldige gewelddadige incidenten met ordehandhavers, die hebben geleid tot een aantal protesten”.
Britse nationaliteit op termijn
Begin vorige maand al beloofde Boris Johnson Hongkongers te verwelkomen indien China de veiligheidswet zou doorvoeren. Sinds de invoering van de wet vorige week, besloten meerdere pro-democratische activisten om Hongkong te ontvluchten. Het voorstel van de Britse premier houdt in dat de 350.000 Hongkongers met een Brits paspoort, en daarnaast nog 2,6 miljoen andere Hongkongers, de mogelijkheid krijgen om vijf jaar in het Verenigd Koninkrijk te verblijven. Na een extra jaar krijgen ze de kans om een aanvraag in te dienen voor de Britse nationaliteit.
Liu Xiaoming, de Chinese ambassadeur in het Verenigd Koningkrijk, zegt dat het voorstel een “ernstige inmenging” is met de Chinese activiteiten in Hongkong. “De Britse regering blijft ongeoorloofde opmerkingen maken over de zaken in Hongkong.” Hij laat ook weten dat Peking nog van plan is een officiële reactie te brengen over het voorstel van het Verenigd Koninkrijk.