Human Rights Watch bekritiseert Japan over misbruik jonge atleten

In een recent rapport stelt Human Rights Watch dat jonge atleten in Japan vaak het slachtoffer zijn van verbaal, fysiek en seksueel misbruik. Dat leidt de organisatie af uit de getuigenissen van meer dan 800 atleten uit 50 verschillende sporten.

Op maandag publiceerde Human Rights Watch het 67 pagina’s tellend rapport met getuigenissen over depressies, zelfmoord, lichamelijke verminkingen en levenslange trauma’s bij Japanse sporters, waarvan sommigen Olympiërs en Paralympiërs zijn. De oorzaak van deze mentale en fysieke problemen ligt bij het jarenlange misbruik van jeugdtrainers en -coaches.

“Ik werd zo vaak geslagen dat ik het niet meer kon tellen”

Het rapport heeft de titel I was hit so many times I can’t count (Ik werd zo vaak geslagen dat ik het niet meer kon tellen). “Hun deelname aan sport moet kinderen spelplezier bieden en hen de kans geven om zich lichamelijk en geestelijk te ontwikkelen en te groeien”, begint het verslag. “In Japan maken geweld en mishandeling echter te vaak deel uit van de ervaring van jonge atleten. Als gevolg daarvan is sport voor veel te veel Japanse kinderen een oorzaak van pijn, angst en verdriet geweest.”

Het onderzoek vond gevallen van atleten die werden geslagen en geschopt in het gezicht door hun coaches. Soms sloegen de coaches de kinderen met voorwerpen zoals bamboestokken. Anderen vertellen hoe ze tijdens trainingen geen water kregen of bij momenten gewurgd werden en stok- en zweepslagen te verduren kregen. De getuigenissen komen van meer dan 800 atleten uit 50 verschillende sporten.

De geïnterviewde atleten beschrijven een cultuur waarin daders ongestraft blijven. Van de recentelijk geïnterviewde kinderen die misbruik hebben meegemaakt, meldden allen op één na dat er geen gevolgen waren voor de coach in kwestie. Een 17-jarige basketbalspeler in Osaka beroofde in 2012 zichzelf van het leven na herhaaldelijk fysiek misbruik door zijn coach. Maanden later nam de hoofdcoach van het Japanse Olympische vrouwenjudoteam ontslag na beschuldigingen dat hij atleten fysiek had misbruikt in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

Misbruik maakt deel uit van de Japanse sportcultuur

“Fysiek geweld als coachingstechniek kent een lange traditie in de Japanse sportwereld. Het wordt vaak gezien als een essentieel aspect in het behalen van sportprestaties en in het versterken van het persoonlijk karakter”, zegt Human Rights Watch. Coaches, ouders en zelfs sommige spelers houden vast aan het verkeerde geloof dat fysiek geweld van waarde is tijdens het leerproces.

Kento Momota
Badmintonspeler Kento Momota, huidig nummer 1 van de wereld en grote favoriet voor de Olympische Spelen van 2021. (ISOPIX)

Dit jaar nog voerde de Japanse regering een verbod op lijfstraffen uit. Bovendien hebben de overheid en de sportorganisaties de afgelopen jaren pogingen ondernomen om het probleem van misbruik in de sport aan te pakken. Volgens de Human Rights Watch waren die inspanningen slechts vage suggesties zonder concreet plan om het misbruik tegen te gaan.

Wie met vragen zit rond zelfdodingen of nood heeft aan een gesprek, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Meer
Lees meer...