De stad Antwerpen opent volgende week #TestCovid, een locatie voor coronatesten op grote schaal. Het testdorp zal gevestigd worden op de site Spoor Oost in Borgerhout. Er zullen 500 tot 4.000 testen per dag kunnen worden afgenomen, een primeur voor ons land. Met deze testsite moet de grote druk op de huisartsen, spoeddiensten en labo’s verlicht worden.
Antwerps Schepen voor Gezondheid Fons Duchateau (N-VA) laat weten dat mensen zonder symptomen van een coronabesmetting zich kunnen laten testen na registratie.
De kosten van het de testen en de opbouw van het dorp worden bekostigd door het Antwerps stadsbestuur. Mensen kunnen zich dus gratis laten testen. In het dorp worden meerdere teststraten ingericht waarin mensen zonder symptomen een zogenaamde swabtest kunnen laten uitvoeren. Dat zal zowel met de auto als te voet kunnen.
Antwerps schepen voor Gezondheid Fons Duchateau (N-VA) zegt in de kranten van De Persgroep dat veel mensen zonder symptomen zich momenteel niet laten testen op een eventuele coronabesmetting. Het belangrijkste aan het testdorp is dat de snelheid aan een grote schaal gekoppeld kan worden. Voor deze tests zijn geen dokters nodig, wat ervoor zorgt dat die meer tijd hebben om voor zieke coronapatiënten te zorgen.
Enkel voor Antwerpenaren
Duchateau zegt dat stad Antwerpen bereid is om “deze aanpak met andere steden en gemeenten te delen”. In een eerste fase zullen enkel mensen uit de stad Antwerpen en de districten toegestaan worden in het testdorp. Wie zich wil laten testen, zal zich eerst op een nieuwe website moeten laten registreren. Daarop zal je een aantal vragen moeten beantwoorden. Wie wel symptomen van een coronabesmetting vertoont, zal nog steeds bij de huisarts moeten langsgaan.
(Brazilië vestigt nieuw record met 70.000 coronabesmettingen op één dag.)
Goed voor economie
Daarnaast wil de stad Antwerpen met het dorp ook de haarden van de besmetting nauwkeuriger in kaart brengen. Op die manier zou een verdere verspreiding van het coronavirus vermeden kunnen worden. Duchateau wijst erop dat zo’n testdorp ook goed is voor de economie, aangezien bedrijven niet stil moeten liggen, omdat medewerkers wachten op een coronatest en het resultaat ervan.
Alle stalen zullen verwerkt worden in een laboratorium van de Universiteit Antwerpen.
(Ieren krijgen geen corona-werkloosheidsuitkering als ze naar buitenland op vakantie gaan.)