Van begin april tot eind juni 2020 heeft Facebook meer dan 7 miljoen berichten verwijderd met foutieve informatie over het coronavirus. Dit heeft echter ook een negatieve keerzijde: er werden minder berichten met zelfverminking en kindermisbruik van het platform geschrapt.
Volgens Facebook werden er in de eerste plaats berichten verwijderd waarin over verkeerde preventieve maatregelen en geneesmiddelen werden bericht.
Bovendien verwijderde Facebook in het tweede kwartaal van 2020 ongeveer 22,5 miljoen haatberichten van het sociale netwerk. Dat is een grote stijging vergeleken het eerste kwartaal van dit jaar. Toen werden er nog maar 9,6 miljoen van die berichten verwijderd.
(Antwerpen past coronamaatregels aan: nachtklok, minder mondmaskers en horeca langer open.)
Bij Facebook beweren ze dat hun systemen beter geworden zijn in het herkennen van haatdragende berichten. Die worden vaak al verwijderd voordat andere gebruikers ze te zien krijgen.
Ook schrapte Facebook in het tweede kwartaal van 2020 maar liefst 8,7 miljoen berichten met links naar terroristische organisaties. In het eerste kwartaal waren dit er nog maar 6,3 miljoen. Toch verwijderde Facebook minder content van georganiseerde haatgroepen. In het tweede kwartaal van 2020 werden 4 miljoen van die berichten verwijderd, vergeleken met 4,7 miljoen in het eerste kwartaal.
(Unia kritisch voor Belgische coronamaatregelen: “Meer duidelijkheid en vertrouwen in burgers”.)
Meer zelfverminking en seksuele uitbuiting van kinderen
Daarnaast zegt Facebook strenger geworden te zijn bij het beoordelen van content. Dat gebeurt nu nog meer automatisch dan voordien omdat veel medewerkers van Facebook thuis zitten door de coronacrisis. Een negatief bijeffect: Facebook heeft minder vaak actie kunnen ondernemen tegen content met zelfverminking en seksuele uitbuiting van kinderen op het platform. “Dit soort grafische inhoud is voor ons erg moeilijk om thuis, met mensen om ons heen, te beoordelen”, vertelde Facebook-topman Guy Rosen.
(“Mensen gaan gewoon uitbreken”: Zijn de coronamaatregelen nog houdbaar?)