Antwerpen past coronamaatregels aan: nachtklok, minder mondmaskers en horeca langer open

De Antwerpse gouverneur Cathy Berx heeft op een persconferentie enkele aanpassingen van de bestaande coronamaatregelen in de provincie Antwerpen bekendgemaakt. De nieuwe regels tellen tot en met 26 augustus.

De gouverneur begon haar aangekondigde persconferentie met een wisseling van complimenten en een waarschuwing. “De ingrijpende maatregelen hebben tot een snelle en noodzakelijke gedragswijziging geleid. Dankzij de naleving van de maatregelen kan het aantal besmettingen onder controle gehouden worden. De provinciale curve bouwt af, sneller dan waar ook in het land”, zei Berx.

Ze wilde dan ook niet spreken van versoepelingen, maar noemde het bewust “bijsturingen”. “We zijn er nog niet. Zet al uw inspanningen verder. Verknoei het niet voor anderen”, waarschuwde de gouverneur voor het coronavirus.

Horeca en nachtklok

Toch lijken de nieuwe coronamaatregelen voor de provincie Antwerpen wel degelijk op versoepelingen. Zo is er geen sprake meer van een avondklok, maar van een ‘nachtklok’. Die geldt van 1.30 uur tot 5 uur. Tot nu was dat van 23.30 uur tot 6 uur. Ook de horeca mag opnieuw langer openblijven, namelijk tot 1 uur, zoals in de rest van het land. Horeca-uitbaters blijven ook gegevens van klanten vragen en zullen die vier weke, bijhouden.

De regel waarbij je maar maximum met vier personen aan een tafel mag zitten in een café of restaurant vervalt ook. Net als in de rest van het land mag je nu met je volledige ‘bubbel van vijf‘. In totaal mag je dus met maximum 10 mensen aan een tafel zitten, als daarbij een deel van de personen uit hetzelfde gezin komen.

De verkoop van alcohol in nachtwinkels blijft verboden tussen 22 uur en 6 uur ’s ochtends.

Mondmaskers en samenscholingen

Ook over het dragen van mondmaskers versoepelt de provincie haar regels. Tot nu toe waren die zo goed als overal verplicht, behalve bij het intensief sporten en thuis. Die verplichting blijft van kracht op het openbaar vervoer en in de openbare ruimte. Op plaatsen waar de kans heel klein is op virusoverdracht – waar je dus alleen bent – moet je geen mondmasker meer dragen.

Samenscholingen met meer dan tien personen blijven verboden. In tegenstelling tot in de rest van het land tellen kinderen hierbij ook mee.

Meer
Lees meer...