Sociale bubbels van 5 of 10, wat mag wel en wat niet?

De Nationale Veiligheidsraad heeft zojuist nieuwe, strengere coronamaatregelen aangekondigd. Daarbij worden onder andere onze sociale bubbels opnieuw kleiner. Maar wat mag precies wel en wat niet?

Enkel maanden geleden was het begrip ‘sociale bubbel’ nog compleet onbekend. Sindsdien is het een van de meest besproken termen. Na vandaag is dat niet anders. De Nationale Veiligheidsraad besliste namelijk om onze sociale bubbels opnieuw in te perken. Dat is vandaag bekendgemaakt op een persconferentie. Die maatregelen komt nadat de coronacijfers in ons land al enige tijd in stijgende lijn zijn.

Zo was het:

Sinds de laatste versoepeling van de coronamaatregelen mocht je sociale bubbel in ons land bestaan uit 15 personen. Dat aantal was individueel. Bovendien mocht je ook iedere week 15 andere personen kiezen om contact mee te hebben.

Zo is het nu:

5 mensen

Onderzoek wijst uit dat die vele en vooral wisselende sociale contacten een van de drijvende krachten is achter de recente stijgingen in de coronacijfers. Daarom is besloten om de sociale bubbel opnieuw te verkleinen.

Ieder gezin ons huishouden mag vanaf woensdag 29 juli nog maar maximaal 5 vaste contacten hebben. Dat wil zeggen dat je, naast de mensen waarmee je onder hetzelfde dak woont, 5 andere mensen mag kiezen om contact mee te hebben. Dat moeten voor alle leden van je gezin dezelfde 5 zijn. Met hen moet je de afstand van 1,5 meter niet respecteren. Kinderen jonger dan 12 jaar tellen hierbij niet mee. Die nieuwe sociale bubbel mag ook niet meer iedere week wijzigen, maar moet tot minstens eind augustus de zelfde blijven.

10 mensen

In bepaalde gevallen mag je wel met een groep van 10 mensen samenkomen als je daarbij aan social distacing kan doen. Het moet hierbij niet gaan om dezelfde 5 mensen die in je sociale bubbel zitten. Dat kan voor zogenaamde niet-begeleide evenementen. Dat kan gaan om uitstappen, ontmoetingen met familie of vrienden, een barbecue, gaan wandelen …

Of je ook op restaurant of op café mag gaan met een grotere groep is voorlopig nog niet helemaal duidelijk. Eerst had minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) gezegd dat dat mocht als je de nodige maatregelen respecteert. Viroloog Marc Van Ranst spreekt dat echter tegen. Volgens hem is 1,5 meter afstand houden op café of restaurant onmogelijk en mag je daarom dus enkel met je bubbel daar afspreken.

Meer
Lees meer...