Left Right
scrollTop top

Persconferentie veiligheidsraad: bubbel van 5 vaste mensen en individueel winkelen


Coronavirus persconferentie tweede golf
© EPA

De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist dat de sociale bubbel verkleind wordt naar vijf personen per gezin gedurende de komende vier weken. Daarbij worden kinderen onder de 12 jaar niet meegerekend. Ook zal je voortaan alleen naar de winkel moeten en zal je er maar 30 minuten mogen blijven. Over de situatie in Antwerpen zei premier Wilmès (MR) weinig. Daar stijgt het aantal besmetting razendsnel.

De regel van de verkleinde bubbel gaat in op woensdag 29 juli voor minstens vier weken, tot eind augustus dus.

“We zijn erg bezorgd. Het virus afremmen en een nieuwe lockdown vermijden blijft het doel”, zegt premier Sophie Wilmès (MR). “Experten hadden dit gesuggereerd, en wij volgen dat op de letter. Die nieuwe regels rond de kleinere bubbel gaan om praktische redenen woensdag in. Tot dan moet u natuurlijk niet doen zoals voor de lockdown.”

Professor Mark Van Ranst zegt aan de VRT dat de Nationale Veiligheidsraad de raad van de virologen helemaal gevolgd heeft.

Evenementen en bijeenkomsten

Ook voor de evenementen komen er nieuwe regels. Zo wordt aan de gemeenten gevraagd om alle evenementen op hun grondgebied opnieuw te bekijken en ze te annuleren als er toch een risico is. Ook worden er maximaal 100 mensen binnen toegestaan en 200 mensen buiten. Op evenementen is het dragen van een mondmasker ook steeds verplicht.

Bijeenkomsten zonder begeleiding, zoals samenscholingen, uitstapjes of ontmoetingen met familie of vrienden, moeten beperkt worden tot maximaal 10 personen. Ook daarbij worden kinderen onder 12 jaar niet meegeteld. De limiet van tien geldt ook voor recepties en banketten. Er wordt een uitzondering gemaakt voor zomerkampen voor jongeren, stages, speelpleinwerking en sporten.

Registratieplicht

Ook wordt de registratieplicht uitgebreid. Niet alleen in de horeca, maar ook in wellnesscentra en bij sportlessen moet je je contactinformatie achterlaten. Een volledige lijst van plaatsen waar je je informatie moet achterlaten, zal later gepubliceerd worden.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  58.641.073
 • Aantal
  doden
  1.387.976
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  558.779
 • Aantal
  doden
  15.618