Elke ouder van een baby zal het beamen: je doet alles opdat ze slapen. Eén van die beproefde middeltjes is een zogenaamde ‘white noise machine’ die alle achtergrondlawaai overstemt. Zoals alles zijn hier risico’s aan verbonden, en wel voor het gehoor van de kleine spruit.
Bij ons is het gebruik niet zo ingeburgerd, maar in de Verenigde Staten wel. Veertien van de noise machines op de markt werden getest op het geluidsniveau dat ze voortbrachten op het maxium en dat op drie afstanden van een babybedje: op het bedje, naast het bedje en aan de andere kant van de kamer. De resultaten zijn niet bemoedigend:
– alle machines waren op maximaal volume luider dan toegelaten in een baby-omgeving
– drie van de 14 machines waren zo luid dat het schadelijk werd: ze overschreden zelfs de geluidsnorm voor een werkomgeving. Dit werd gemeten op de babybedje.
– 13 van de 14 machines waren nog altijd luider dan toegelaten in een baby-omgeving als ze aan de andere kant van de kamer stonden.
Hoe realistisch het is dat ouders het volume op maximum zetten, is maar de vraag. Bovendien zijn enkel de machines getest, niet het werkelijke effect op kinderen.
Dr Blake Papsin (Hospital for Sick Children, Toronto) waarschuwt wel dat “regelmatig gebruik gehoorsverlies kan veroorzaken.” Waarom? “Omdat de oren van een baby nog in volle ontwikkeling zijn en het oorkanaal wijder en rechter is, wat hoge tonen nog versterkt.”
De oplossing is simpel
Geen machine gebruiken: er zijn andere manieren om de baby te doen slapen.
Voor wie toch een gebruikt, geeft Papsin volgende tips:
– Het laagst mogelijke volume kiezen voor een zo kort mogelijke periode
– Plaats de machine altijd ver genoeg van de baby
– Zet het af eens de baby in slaap is gevallen
De vraag is natuurlijk welk niveau wél veilig is voor baby’s oortjes: dat werd in de studie niet vermeld (of getest). Daarom vragen ze om een waarschuwing op de doos én een volumelimiet die de schadelijke limieten niet overschrijdt.
“Ik zeg niet dat de machines gehoorschade zullen veroorzaken, alleen dat het kan”, verduidelijkt dr Papsin. “Het is gewoon nodig dat ouders en verzorgers er zich van bewust zijn welke dosis geluid hun kinderen te verwerken krijgen. Het is niet ongewoon dat ouders onderschatten aan hoeveel volume de baby-oortjes werkelijk worden blootgesteld.”
De studie werd gepubliceerd op LiveScience en verschijnt ook in het aprilnummer van Pediatrics.