Deze science fictions werden realiteit in 2013

Je dacht dat het nooit zou gebeuren. Dat de fantasie nooit werkelijkheid zou worden. Dat het voor altijd wetenschapsfictie zou blijven, dat de wetenschap nooit zo ver zou (willen) geraken. Mis poes.

1. De echte Spider-Man

Spider-man is ‘maar’ een tekenfilmfiguurtje? Not so fast. Met zeven ultrasonische sensoren kan een persoon detecteren wat zijn richting uitkomt nog voor hij het kan zien of horen, zoals de ‘spider sense’ van de echte Spider-Man. Dat doen de sensoren door druk uit te oefenen waardoor je weet van welke kant het gevaar komt. Tot nu toe is het pak 95 procent accuraat.

Viktor Mateevitsi bedacht het pak na de vaststelling dat technologie dingen oppikt die mensen niet kunnen waarnemen. Voor de toekomst wordt gedacht aan een toepassing voor blinden, die dan kunnen voelen waar ‘iets’ staat en waar niet. Het goede nieuws is dat de technologie relatief snel en goedkoop kan worden geproduceerd: het prototype kostte al maar 400 euro. (bron: Forbes)

2. Valse herinneringen ingeplant

Net zoals in ‘Eternal sunshine of the spotless mind’ kunnen traumatiserende herinneringen verdwijnen, in dit geval door ze te vervangen door ‘valse’ herinneringen zoals gebeurde bij muizen.

Of we deze moeten toejuichen is nog maar de vraag: ons geheugen is al ontzettend onbetrouwbaar, en de techniek zou maken dat niemand een herinnering nog kan vertrouwen. Toch zien wetenschappers een belangrijke toepassing voor getraumatiseerde personen die zo de ervaring kunnen vergeten en door kunnen gaan met hun leven. (bron: Live Science)

3. Objecten van op afstand bewegen

Spookhuizen en Skype zullen nooit meer hetzelfde zijn: aan MIT dokterden slimmerds uit hoe ze vanop afstand objecten kunnen doen bewegen, met dank aan een ‘pinnenmat’ (genaamd inFORM) die accuraat de beweging van 3D-objecten kan inschatten. Cool! (Bron: The Verge)

4. Wireless communiceren via de huid

Zal ooit de dag komen dat het menselijk lichaam onderdeel wordt van het communicatiesysteem? Motorola (onderdeel van Google) denkt van wel: ze namen een patent op een elektronische tatoeage die tegelijkertijd dient als microfoon, draadloze ontvanger, stroomleverancier en als ‘power control’, een intelligente selectie van stroomverdeling zodat een systeem goed werkt – in dit geval je smartphone. Nooit meer een bluetooth setje nodig dan. Of een paswoord. Of een leugendetector, want dat zou de tatoeage ook kunnen. (Bron: Techcrunch, video via Mashable)

5. Artificiële baarmoeder

Japanse wetenschappers bouwden een EUFI (extrauterine fetal incubation), wat neerkomt op een kunstmatige baarmoeder. Vergeet de visioenen van megazalen vol ‘humanoids’ die wachten op de geboorte (Brave New World, iemand?), de bedoeling van de wetenschappers is simpeler (en nobeler): operaties kunnen verrichten op een foetus zonder het leven van de moeder in gevaar te brengen. (bron: NYtimes)

6. Inslikbare camera

Met de camera ter grootte van een gelule (gelatinecapsule) kan een intern onderzoek worden verricht zonder de onaangename of zelfs pijnlijke onderzoeken langs de keel of het rectum. Via een vest met een SD-kaartje en een kleine antenne wordt alle data draadloos doorgestuurd. Na acht uur heeft de camera de volledige weg afgelegd, en verlaat het het lichaam via de ontlasting. De Sayaka is 40 procent kleiner dan de kleinste endoscopische camera’s die nu worden gebruikt. (Bron: Popsci)

7. Prothese aangestuurd door de hersenen

Voor mensen met een beenprothese ziet de toekomst er veelbelovend uit: een bionisch been, gelinkt aan twee zenuwen en computersensoren kan aangestuurd worden door de hersenen en werkt op dezelfde manier als een ‘echt’ been. De prothese is meer dan een namaakbeen: het is een robot die door de hersenen wordt aangestuurd. De techniek heeft nog een foutenmarge van 1,8 procent: perfectie is héél dichtbij. (Bron: CBS)

8.  Door materie heen kijken

‘Röntgenogen’ behoren niet enkel aan Superman: bij MIT hebben ze WiVi dat je kan vertellen of iets beweegt aan de andere kant van een muur. Dat zou bewegingsspellen, zoals Kinect, een pak interessanter en flexibeler kunnen maken aangezien je niet meer recht voor een detector moet staan om te kunnen spelen. (Bron: Popsci)

9. Artificial Intelligence wordt slim

Robots kunnen nog niet hetzelfde als mensen, NOG niet – maar het komt wel een beetje dichterbij. Het vergt nog altijd veel computers maar machines zijn nu in staat om objecten te herkennen en spraak te vertalen in real time. (Bron: Technology Review)

10. Robots met gevoel dankzij elektronische huid

Een flinterdun plastiek gepimpt met lichtsensoren zorgt ervoor dat het oplicht bij aanraking. Hoe groter de druk die wordt uitgeoefend, hoe feller het licht. Het materiaal kan ervoor zorgen dat robots meer gevoel krijgen, letterlijk dan. Daarnaast wordt ook gedacht aan toepassingen waarbij behangpapier of het dashboard tegelijk een touchscreen is. (Bron: Newscenter Berkeley)

11. Verbonden hersenen

Een team wetenschappers is erin geslaagd de hersenen van twee ratten aan elkaar te linken. Concreet kwam het erop neer dat als een rat een knopje induwde, de andere rat het (7 op 10 keer) ook deed. Rudimentair, maar alle begin is moeilijk. Deze bevindingen zijn een stapje in de richting van (bijvoorbeeld) een exoskelet dat wordt aangestuurd door de hersenen van een verlamd persoon of de aansturing van een prothese. (Bron: Nature)

12.  Schedel aangevuld met 3D-print

Wie een stuk schedel kwijt was, kon dat tot nu toe aanvullen met een titaniumplaat. Maar via 3D-prints kan een exact implantaat van polymeer worden geplaatst, waardoor MRI-scans en röntgenfoto’s weer exact mogelijk worden. (Bron: Medical Daily)

13. Downloadbare auto

Een tweepersoonsauto die grotendeels door een printer gemaakt kan worden, sterk als staal maar toch een pak lichter: de Urbee 2 brengt die realiteit een pak dichterbij. De hybride driewieler kan alles tot 60 km per uur aan op zijn elektrische motor, de rest moet op de dieselmotor. De gevaren gelinkt aan de traditionelere driewielers, zoals de Reliant Robin (zie Top Gear), lijken door het design ook niet aan de orde.

14. Lichtgevende konijnen, varkens en ijsjes

Lichtgevende varkens, lichtgevende konijnen, lichtgevende ijsjes… in 2013 werd het licht gezien. Spielerei? Radioactief? Allerminst, behalve de ijsjes dan. De techniek belooft op een goedkope manier om mensen met genetische aandoeningen, zoals hemofilie, te behandelen. De ijsjes zijn gewoon leuk. En duur: 170 euro voor een bolletje.

15. Tandenpoetsen in 6 seconden

Poets je tanden 20 keer sneller met een gepersonaliseerde tandenvorm. Het enige wat je nodig hebt is een 3D-printer en 200 euro. Per jaar, want zolang gaat de volledig recycleerbare ‘tandenborstel’ mee. Beetje duur voor de gewone mens voorlopig maar ooit, ooit wordt tandenpoetsen een koud kunstje. (Bron: Dvice)

16. Robotslang

De slangenvorm van deze speciale robot garandeert dat hij overal kan komen, ook in pijpen, muurspleten en zelfs in bomen. Bedoeling is om de robot in te zetten in moeilijk te bereiken rampgebieden, zodat ze sneller in kaart kunnen worden gebracht. (Bron: Biorobotics)

17. Mars geeft zijn geheimen vrij

Curiosity, de robot die rondrijdt op Mars, heeft een beetje geboord in het Marsoppervlak. Het staal maakte een gaatje in Mars van 1,6 centimeter diameter en 6,6 centimeter diep. Volgens NASA bewees het staal dat er ooit ‘gunstige’ omstandigheden waren op Mars voor microbiotisch leven, zoals energie en water dat niet te zuur of zilt was. (Bron: NASA)

18. Een ritje met… de robot?

Vergeet limousines: het funritje van de toekomst is een robot. Als je geduld hebt toch. Matt Denton creëerde een zespotige robot maar het voertuig heeft zo zijn beperkingen: zo is het niet erg efficiënt (4 liter per kilometer), niet erg snel (maximum 1,5 kilometer per uur) en duurt de fun niet erg lang: de robot kan maar 5 kilometer afleggen voor de tank op is. “Benen zijn erg inefficiënt, het wiel is uitgevonden voor een reden”, concludeerde Matt nadat zijn ‘enorm dure’ speelgoedje klaar was. (Bron: BBC)

19. The truth is out there

35 jaar na de lancering, en 19,3 miljard kilometer later, heeft Voyager 1 ons zonnestelsel verlaten. Dat konden wetenschappers bepalen met dank aan een uitbarsting van de zon in maart 2012 die Voyager 1 bereikte in april 2013. Door nauwkeurige analyse kon worden vastgesteld dat de eerste keer dat Voyager 1 de ruimte buiten ons zonnestelsel had bereikt wellicht 25 augustus 2012 is. (Bron: NASA)

20. Verwarming op algen

Niet echt een sexy toekomstbeeld, maar in Hamburg wel al realiteit: een appartementsgebouw met 15 flats wordt er verwarmd met algen, die in aquaria aan de buitenkant van het gebouw zijn aangebracht. Bijkomend voordeel: in de zomer houdt de dikkere algenlaag het gebouw ook koel(er) en stil(ler). (Bron: Phys.org)

21. Hoop voor hiv-patiënten

Een hiv-baby werd onmiddellijk na de geboorte behandeld met drie sterke antiretrovirale drugs. 15 maanden later werd de behandeling stopgezet, op 2,5 jaar is er nog altijd geen spoor van hiv in haar lichaam. Dokters hebben haar ‘functioneel’ genezen verklaard: dat betekent dat een standaardtest de aanwezigheid van het virus niet kan opsporen  en een levenslange behandeling niet nodig is. (Bron: CNN)

Een stamceltherapie toegepast bij twee hiv-positieve volwassen mannen is ook hoopgevend: weken nadat ze gestopt waren met de hiv-medicatie was het virus nog altijd niet terug in het bloed. Twee en vijf jaar geleden ontvingen ze een stamceltherapie om lymfekanker aan te pakken. (bron: Popsci)

Niets is te zot voor de meisjes en de jongens, de mannen en de vrouwen van de wetenschap. Benieuwd wat 2014 brengt…
Meer
Lees meer...