BTS breekt met hun nieuwe nummer Dynamite het ene record na het andere. Het komt dan ook niet als een verrassing dat het nummer ook heel wat geld heeft opgebracht. Het Zuid-Koreaanse ministerie voor Cultuur, Sport en Toerisme laat nu weten dat het nummer meer dan 1,7 triljoen won (1,2 miljard euro) heeft opgebracht voor de Zuid-Koreaanse industrie.
Dynamite, het nieuwste nummer van BTS, is een schot in de roos. Het nummer heeft nu al drie Guinness World Records op z’n twee weken oude naam staan en het kwam als eerste nummer van een Aziatische artiest ooit binnen op de eerste plaats in de Billboard 100. Het nummer maakt dus duidelijk een impact en dat ook op de Zuid-Koreaanse economie.
1,7 triljoen won
De Zuid-Koreaanse overheid laat weten dat het nummer in totaal goed is voor een economisch effect van meer dan 1,7 triljoen won (1,2 miljard euro). Dat bedrag komt uit verschillende industrieën die een boost kregen door het nummer. Het Zuid-Koreaanse ministerie voor Cultuur, Sport en Toerisme heeft in samenwerking met het Koreaanse Instituut voor Cultuur en Toerisme een gezamenlijk rapport uitgebracht, waarin duidelijk wordt waar dat geld vandaan komt.
In de eerste plaats voorspelt de overheid dat het nummer zal zorgen voor een waarde van 1,23 triljoen won (880.000 euro) in de productiesector en nog eens 490 miljard won in toegevoegde waarde. Daarnaast zouden er ook zo’n 8.000 nieuwe jobs gecreëerd worden die direct gelinkt kunnen worden aan het ene nummer. Die waarde wordt gebaseerd op de inkomsten van het label van BTS, Big Hit Entertainment, douanecijfers, statistieken van de centrale bank en Google Trend data.
Daarnaast zou de globale verkoop van het nummer Big Hit Entertainment rechtstreeks 245,7 miljard won (175 miljoen euro) opleveren. En tot slot zou de export van consumptiegoederen die rechtstreeks gelinkt kunnen worden aan de release van het nummer 371,7 miljard won (264 miljoen euro) opbrengen. Daarvan zou 276,3 miljard won (197 miljoen euro) komen uit de buitenlandse verkoop van cosmetica en 74,1 miljard won (52,7 miljoen euro) uit voeding.
Uitstel legerdienst
Met Dynamite alleen brengt BTS dus al 1,7 triljoen won (1,2 miljard euro) binnen voor hun thuisland. En dat gigantische cijfer is niet nieuw. Zo berekende het Hyundai Instituut vorig jaar nog dat BTS de Koreaanse economie jaarlijks zo’n 5,5 triljoen won (3,91 miljard euro) opbrengt.
Dit jaar moest BTS een wereldtournee cancellen door de uitbraak van het coronavirus, maar dat zal de economie toch niet voelen. Dit jaar bracht BTS al het album ‘MAP OF THE SOUL: 7’ uit en gaf de groep een online liveconcert dat bijgewoond werd door meer dan 756.000 fans. Nu komt daar nog eens 1,7 triljoen won voor één nummer bij. Later dit jaar komt er nog een volledig album uit en zal het zevental nog een tweede online concert houden.
Het feit dat BTS er ondanks de wereldwijde pandemie toch in slaagde om miljarden euro’s binnen te halen, maakt van de groep een grote economische troef voor Zuid-Korea. Daardoor lijkt het ook voor het land zelf economisch interessant om de zeven leden van BTS uitstel te geven voor hun legerdienst. In Zuid-Korea moet elke man tussen de 18 en de 28 jaar een legerdienst van minstens 21 maanden doen. Voor de oudste twee leden van BTS, Jin en SUGA, komt die deadline steeds dichterbij. Daarom heeft het Zuid-Koreaanse congreslid Jeon Yong-gi een wetsvoorstel ingediend waarbij BTS, maar ook de succesvolle gamer Faker, twee jaar uitstel zouden krijgen om hun legerdienst te doen. Op die manier zouden de “nationale schatten” van Korea dus meer tijd krijgen om hun carrière uit te werken, maar dus ook nog twee jaar langer kunnen bijdragen aan de Zuid-Koreaanse economie.