BTS komt op nummer 1 binnen in Billboard 100 als eerste Aziatische artiest ooit

De jongens van BTS hebben met hun nieuwste single Dynamite al heel wat records verbroken, maar nu mogen ze nog een hele mooie toevoegen aan hun lijstje. BTS is sinds vandaag de eerste Aziatische artiest ooit die op nummer één binnenkomt in de prestigieuze hitlijst Billboard 100.

Er staat geen stoppen op de K-popgroep BTS. Nadat de zevenkoppige groep gisteren vier keer in de prijzen viel op de MTV VMA’s, volgt nu het volgende indrukwekkende nieuws. Dynamite, de nieuwste single van BTS, komt binnen op de eerste plaats in de Billboard 100, de belangrijkste hitlijst uit de Verenigde Staten. Het is nog maar de 43ste single ooit die binnenkomt op nummer één in die lijst en de eerste single van een Aziatische artiest.

Billboard 100

Binnenkomen op nummer één in de Billboard 100 is makkelijker gezegd dan gedaan. In de geschiedenis van de hitlijst zijn er nog maar 43 nummers die daarin slaagden. Op die lijst staan grote namen als Michael Jackson, Mariah Carey, Celine Dion en sinds vandaag ook zeven jongens uit Zuid-Korea.

BTS verbrak met hun nieuwste single Dynamite al records op YouTube, Spotify en iTunes, maar nu is er dus ook een record op de Billboard 100. Nooit eerder wist een Aziatische artiest op nummer één binnen te komen in de Billboard 100 en BTS is ook nog maar de derde boysband ooit die daarin slaagt, na Boyz II Men en de Jonas Brothers.

Om die eerste plaats te halen heeft BTS een enorm aantal singles verkocht. Dynamite is een digitale release, er is dus geen album waarom het nummer te vinden is. Wel konden fans het nummer, geheel in thema, op vinyl en cassette kopen. Het nummer werd in één week tijd maar liefst 33,9 miljoen keer gestreamd in de Verenigde Staten het werd 300.000 keer verkocht. Daarmee is het ook de meest verkochte single sinds Taylor Swifts Look What You Made Me Do uit 2017. Dat nummer ging in één week tijd toen 353.000 keer over de toonbank.

Jarenlange droom

https://twitter.com/kill4bun/status/1300483410280972290?s=21

Voor RM, Jin, SUGA, j-hope, Jimin, V en Jung Kook van BTS was het jarenlang een droom om die eerste plaats in de Billboard 100 te halen. Op verschillende momenten gaven leden van de groep die nummer één plaats als antwoord op de vraag wat hun grote wens was voor de toekomst. Het is dan ook niet makkelijk om als Aziatisch artiest door te breken in het Westen. In het verleden kwamen ze er vaak dichtbij. Zo kwam hun nummer Fake Love uit 2018 binnen op de tiende plaats, Boy With Luv uit 2019 op de achtste plaats en ON eerder dit jaar op de vierde plaats. En nu heeft BTS eindelijk die begeerde eerste plaats te pakken.

Het is ook een symbolische dag, want in Zuid-Korea is het al 1 september en dat is de verjaardag van Jung Kook, het jongste lid van BTS. Hij viert vandaag z’n 23ste verjaardag en het wordt nu al een verjaardag om nooit meer te vergeten.

Meer
Lees meer...