BTS heeft met nieuw nummer ‘Dynamite’ dit weekend 13 records gebroken: Dit zijn ze allemaal

BTS heeft op vrijdag 21 augustus de langverwachte nieuwe single Dynamite uitgebracht. Het zomerse disconummer werd meteen een hit in eigen land Zuid-Korea, maar ook in andere landen wordt de eerste single van de boysband die volledig in het Engels is zeker gesmaakt. Dat bewijzen deze 13 records.

Dat een nieuwe release van BTS gelijkstaat aan een aantal records die sneuvelen, is al lang geen verrassing meer. Ook met hun nieuwe single Dynamite heeft de zevenkoppige boysband enkele records gebroken en zelfs verpulverd. Dit zijn alle records die BTS sinds vrijdag verworven heeft.

1. Meeste views op YouTube in 24 uur

Dit mag niet meer als een verrassing komen. Bij elke nieuwe release van BTS, sneuvelt dit record. Aan de top is het meestal een kat-en-muisspel tussen BTS en de Zuid-Koreaanse meisjesgroep BLACKPINK. En dat was nu niet anders. BLACKPINK nam in juni nog het record af van BTS met hun nummer How You Like That. Zij haalden toen 86,3 miljoen views in 24 uur. BTS doet daar nu nog een schepje bovenop met 101,1 miljoen views in diezelfde periode.

2. Meeste kijkers bij een YouTube-première

Een aanzienlijk deel van die 101,1 miljoen views haalde BTS al meteen binnen toen de video in première ging. Tijdens de YouTube-première van de videoclip keken namelijk meer dan 3 miljoen mensen mee. Het hoogste aantal sinds YouTube de functie in het leven riep.

https://twitter.com/BTS_History613/status/1296660507143757824?s=20

3. Video die het snelste 10 miljoen views haalt op YouTube

Door dat enorme aantal kijkers tijdens de première zat de video ook in no time aan 10 miljoen views. Dynamite had daarvoor amper 21 minuten nodig. Daarmee stelt BTS hun eigen record scherp. Want voor de videoclip van hun nummer ON haalde BTS in februari 10 miljoen views in 65 minuten.

4. Video die het snelste 100 miljoen views haalt op YouTube

Eigenlijk kunnen we hier 10 afzonderlijke puntjes van maken, want de videoclip van Dynamite haalde elke mijlpaal in views in de snelste tijd. Dus ook voor 20 miljoen, 30 miljoen, 40 miljoen, enzovoort sneuvelde het record. Maar vooral 100 miljoen is een indrukwekkend record. BTS had daarvoor minder dan 24 uur nodig. Daarmee werd het record van BLACKPINK verbroken. De clip van het nummer How You Like That haalde 100 miljoen views in iets meer dan 32 uur.

5. Eerste video ooit die meer dan 100 miljoen views haalt op YouTube in minder dan 24 uur

Het logische gevolg is dat Dynamite van BTS ook meteen de eerste video is die erin slaagt om 100 miljoen views te halen in één dag. Om precies te zijn haalde BTS zelfs 101,1 miljoen views in die tijd.

6. Video die het snelste 150 miljoen views haalt op YouTube

Maar de fans van BTS stopten duidelijk niet bij die eerste mijlpaal, want het aantal views blijft aan een rotvaart toenemen. Zo haalde de videoclip van Dynamite ook het snelste de kaap van 150 miljoen views. Op dit moment heeft de clip meer dan 180 miljoen, waardoor ook het record voor 200 miljoen waarschijnlijk zal sneuvelen. Dat staat nu op naam van – je kan het al raden – BLACKPINK. Zij haalden 200 miljoen in zeven dagen, maar BTS zal er waarschijnlijk vier of vijf dagen voor nodig hebben.

7. Meeste likes op YouTube in 24 uur

In 24 uur haalde de nieuwste clip van BTS ook 8,8 miljoen likes. Wat ook goed is voor een nieuw record. Het vorige record stond ook op naam van BTS. De clip van hun nummer Boy With Luv dat vorig jaar uitkwam haalde in 24 uur 6,7 miljoen likes.

8. Video die het snelste 500.000 dislikes haalt op YouTube

Bij het hoogste aantal likes, hangt het hoogste aantal dislikes. Dynamite werd in 2 dagen en 12 uur 500.000 keer gedisliket. Geen enkele video kreeg dat aantal zo snel bij elkaar. Het is misschien niet het leukste record, maar een record is een record.

https://twitter.com/BTSTWICEwings/status/1297569305245003778?s=20

9. Eerste groep met 26 video’s met meer dan 100 miljoen views

Door de 100 miljoen views van Dynamite heeft BTS nu in totaal 26 videoclips met meer dan 100 miljoen views. Eén van hun video’s, die van het nummer DNA, heeft zelfs meer dan 1 miljard views op de teller staan.

10. Meeste Spotify-streams in één dag

BTS scoorde niet enkel op YouTube, want ook op Spotify werden er verschillende records gebroken. Het eerste is het dagrecord van aantal streams. Dat record stond sinds kort op naam van Taylor Swift en haar nummer cardigan. Zij haalde op de dag dat haar album ‘folklore‘ uitkwam 7,742 miljoen streams. BTS deed beter met 12,639 miljoen streams op de releeasedatum van Dynamite. Interessante kanttekening hierbij: Spotify is niet eens beschikbaar in Zuid-Korea.

11. Eerste Koreaanse nummer dat op één binnenkomt in de Spotify Global Top 50

Door dat enorme aantal streams in verschillende landen kwam Dynamite ook meteen binnen op de eerste plaats in de Spotify Global Top 50. BTS is zo de eerste Koreaanse artiest die op die plaats kan binnenkomen in de wereldwijde hitlijst van Spotify.

12. Nummer dat het snelste 100 keer nummer 1 haalt op iTunes

https://twitter.com/luvbyth/status/1297326899656560649?s=20

Dynamite wist in minder dan 8 uur tijd ook al de nummer 1 positie te halen op iTunes in 100 landen. Bijna 8 uur na de release van Dynamite was België het honderdste land waar het nummer op één belandde. BTS heeft ook het algemene record van het nummer met de meeste nummer één-posities op Twitter. Daarbij gaat het op het nummer Sweet Night dat BTS-lid V maakte voor de Koreaanse reeks Itaewon Class (bij ons te bekijken op Netflix). Dat nummer haalde nummer één op iTunes in maar liefst 116 landen. Dynamite heeft op dit in 104 verschillende landen de eerste plaats gehaald. Bovendien staat het nummer nu ook al drie dagen lang op één in de wereldwijde iTunes-hitlijst.

13. Nummer door een Koreaanse artiest dat het meeste gedraaid is op Amerikaans radio in één dag

Dynamite werd niet alleen online een succes, maar ook de Amerikaanse radiozenders smullen duidelijk van het eerste volledig Engelse nummer van BTS. Het nummer werd in totaal meer dan 1.700 keer gedraaid in de dag dat het uitkwam. Daarmee doet het beter dan de vorige Koreaanse recordhouder, het nummer Boy With Luv van BTS feat. Halsey.

https://twitter.com/bybrianbyrne/status/1297157897433079808?s=21

Buiten categorie:

Maar BTS had dit weekend nog een aantal primeurs beet, die minder te maken hebben met het nummer zelf, maar wel het vermelden waard zijn.

14. Snelste tweet met 3 miljoen likes

Dit weekend brak BTS niet één, maar wel twee keer het record van de tweet van een Aziatisch account dat het snelste drie miljoen likes kreeg. Het gaat om een tweet van Jung Kook met een video waarop hij het nummer Never Not van Lauv covert.

En niet veel later deed BTS dat nog een keer. Toen haalde de tweet van V met de simpele boodschap “Hi Army” ook de kaap van 3 miljoen. Aangezien die tweet recenter is, gaat het record van snelste tweet die 3 miljoen likes haalt zo ook naar V.

15. Vermeld in overwinningstweet van Bayern München

Tot slot werd Dynamite ook vermeld in de overwinningstweet van Bayern München. De Duitse voetbalploeg won gisteren de UEFA Champions League tegen Paris Saint-Germain. Na afloop tweette de ploeg een foto met de boodschap “Cause I, I, I’m in the stars tonight, so watch me bring the fire and set thee night alight“. Dat is een zin uit de lyrics van Dynamite van BTS. Zeggen dat de K-popgroep overal is, is dus allesbehalve een overdrijving.

Meer
Lees meer...