In Spanje is het totale aantal positieve coronabesmettingen opgelopen tot meer dan een half miljoen. Het is daarmee het eerste Europese land dat die trieste symbolische grens bereikt.
In maart en april was Spanje al een van de zwaarst getroffen Europese landen. Toen steeg het aantal besmettingen tot rond de 220.000 à 240.000 gevallen. Daarna leek – zoals in de meeste Europese landen – de epidemie af te zwakken.
Snelste stijging van Europa
Sinds eind juli neemt het aantal besmettingen echter opnieuw heel snel toe. Zo zijn er de afgelopen week bijna 50.000 nieuwe gevallen genoteerd. Ongeveer één derde daarvan komt uit de regio rond Madrid. Het is daarmee het Europese land dat de snelste stijging noteert, al lijken Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk stilaan dezelfde weg op te gaan. Zij zitten met zo’n 350.000 besmettingen wel nog een stuk achter Spanje.
Fernando Simón, het hoofd van het Spaanse centrum voor noodsituaties in de gezondheidszorg, heeft de toename van het aantal infecties erkend. Hij wijst er wel op dat 50 procent van de nieuwe gevallen asymptomatisch is. Meer dan de helft van de gevallen wordt ook vastgesteld bij mensen onder de 40, die een lager risico op overlijden hebben.
Ziekenhuizen
Het hoge aantal nieuwe besmettingen leidt voorlopig in de ziekenhuizen dan ook nog niet tot situaties die we zagen tijdens de eerste golf. Ángela Hernández Puente, een chirurg en plaatsvervangend algemeen secretaris van de medische vereniging Amtys in Madrid, zei dat de huidige situatie zeer verontrustend is. Toch is het volgens haar niet vergelijkbaar met de overweldigende druk waarmee het gezondheidssysteem in maart te maken kreeg. Massaal testen zorgt ervoor dat nu veel milde en asymptomatische gevallen vastgesteld worden.
Toch roept ze iedereen op om voorzichtig te blijven en zich aan de opgelegde regels te houden. Anders riskeert Spanje volgens haar opnieuw naar strengere maatregelen te gaan. Er zijn ook al bijna 30.000 Spanjaarden overleden aan de gevolgen van Covid-19.