Left Right
scrollTop top

Spanje wordt rode zone: op reis gaan verboden


Spanje coronavirus Las Palmas
© Een man ligt te zonnen op het Spaanse eiland Las Palmas – Bron: Isopix

Slecht nieuws voor wie van plan was om de komende tijd op vakantie te gaan naar Spanje. Heel het land krijgt vandaag code rood. Dat wil zeggen dat het verboden is vanuit België om naar het land te reizen. Wie er toch al is en terugkeert, moet zich verplicht laten testen op het coronavirus en veertien dagen in quarantaine gaan.

Spanje was – samen met Italië – een van de landen die in het begin van de uitbraak van het coronavirus in Europa het zwaarst getroffen was. Maar waar Italië er zeer goed in slaagt om een tweede golf tegen te houden, is de situatie in Spanje heel anders. Reden daarvoor is volgens specialisten het feit dat het land te vroeg zijn coronamaatregelen heeft afgezwakt om het toerisme opnieuw aan te wakkeren.

Hoogste aantal besmettingen in Europa

Vooral het aantal nieuwe besmettingen in Spanje baart veel experts zorgen. De laatste twee weken noteert het land meer dan 231,6 besmettingen per 100.000 inwoners volgens het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Dat is het hoogste van Europa en zes keer zoveel als het Europees gemiddelde. Ter vergelijking: in België zitten we de laatste veertien dagen aan 48,5 besmettingen per 100.000 inwoners.

De laatste week alleen zijn in Spanje 49.400 nieuwe gevallen gemeld. Ook het aantal doden neemt snel toe. Vorige week waren dat er 159. Om die vele zieken op te vangen opende Spanje recent al opnieuw een veldhospitaal.

Code rood

Die nieuwe, grote uitbraak in Spanje heeft Buitenlandse Zaken doen besluiten om heel Spanje nu code rood te geven. Enkel het eiland Tenerife blijft groen. Op hun website valt te lezen dat die nieuwe kleurcode ingaat vanaf 16 uur vandaag. Eerder was dat al het geval voor heel wat regio’s in Spanje.

Code rood wil zeggen dat het verboden is om vanuit België naar daar te reizen. Wie er wel al is, moet bij terugkomst verplicht in quarantaine en een coronatest ondergaan. Dat is het geval zijn voor zo’n 200.000 Belgen die nu in Spanje zitten.

Kritiek

Bij Spanje-gangers en toeristische organisaties komt er kritiek op de beslissing om meteen heel Spanje een rode zone te maken. Volgens hen zijn er veel regionale verschillen. Volgens viroloog Steven Gucht is de situatie in het land echter te ernstig om niet in te grijpen. “Oranje zones zijn omringd door rode en zelfs in regio’s die eerst nog groen waren, gaat het aantal besmettingen nu pijlsnel omhoog. We zien ook dat er in Spanje veel tussen regio’s gereisd wordt. Dit was nu onvermijdelijk”, legt hij uit aan De Morgen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.750.988
 • Aantal
  doden
  1.409.160
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  561.803
 • Aantal
  doden
  15.938