Spanje opent na vier maanden opnieuw veldhospitaal nu besmettingen blijven stijgen

In de Spaanse stad Zaragoza heeft het leger opnieuw een veldhospitaal opgezet. Het laatste noodhospitaal in Spanje is in mei gesloten. Nu, vier maanden later, stijgt het aantal nieuwe besmettingen echter zo erg dat besloten in om opnieuw in te grijpen.

Spanje heeft recent de kaap van 100 nieuwe coronabesmettingen per 100.000 inwoners per twee weken overschreden. De laatste veertien dagen ligt dat aantal op 110,6. In Europa haalt op dit moment alleen Luxemburg slechtere cijfers. Daar zijn de laatste twee weken 122,5 besmettingen per 100.000 inwoners vastgesteld, maar dat komt volgens experts omdat het land massaal test. Ter vergelijking: België zit momenteel op 58,7.

Het aantal doden blijft in Spanje voorlopig wel beperkt. Vorige week overleden in totaal ‘maar’ 70 mensen aan de gevolgen van Covid-19. Ook de ziekenhuizen kunnen de toestroom van coronapatiënten op dit moment nog goed aan. Amper drie procent van de beschikbare ziekenhuisbedden zijn bezet door mensen met Covid-19.

Zaragoza en Madrid

Toch neemt het land geen enkel risico. De doembeelden van de extreem zware eerste golf zorgen voor extra waakzaamheid. Toen raakten heel wat ziekenhuizen volledig overbelast en overleden meer dan 28.000 mensen.

Daarom is besloten om op de parking van het ziekenhuis in Zaragoza een nieuw veldhospitaal op te zetten. Zaragoza is de hoofdstad van de autonome regio Aragón, momenteel het epicentrum van de nieuwe uitbraak in Spanje. In de hoofdstad Madrid, waar ook veel nieuwe besmettingen worden vastgesteld, zijn veel ziekenhuizen dan weer begonnen met het uitstellen van niet-dringende ingrepen.

Nachtleven

Door het stijgende aantal coronabesmettingen in Spanje heeft de regering ook besloten om nieuwe maatregelen te nemen. Zo sluiten discotheken en nachtclubs opnieuw. Restaurants en cafés moeten voortaan ook om 1 uur sluiten.

Bijeenkomsten van meer dan tien mensen worden ook afgeraden. Jongeren krijgen specifiek de waarschuwing om niet samen te komen om alcohol te drinken.

Meer
Lees meer...