Left Right
scrollTop top

Coronacrisis: ook Spanje gaat in lockdown en laat burgers 15 dagen thuis zitten


Spanje roept noodtoestand uit en gaat in lockdown.
© epa

Heel Spanje gaat vanaf maandag in lockdown om de snelle verspreiding van het coronavirus er zoveel mogelijk te beperken. Dat heeft de Spaanse premier Sanchez bevestigd. De regering kondigt ook de noodtoestand af, waardoor bijvoorbeeld alle politiediensten in het land onder de directe controle komen te staan van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Spanje is na Italië het land in Europa dat het zwaarst is getroffen door het nieuwe coronavirus. De quarantaine zal minstens 15 dagen duren. Dat meldt onder meer de Spaanse krant El Pais.

De Spaanse premier Sánchez kondigde in een live uitgezonden tv-toespraak aan dat Spanje gedurende 15 dagen in noodtoestand zal verkeren. Alle restaurants, cafés, niet-essentiële winkels, scholen en universiteiten gaan er dicht. In het land zijn er in de laatste 24 uur meer dan 1.500 besmettingsgevallen bij gekomen.

Huisarrest

EPA

Door de noodtoestand heeft de regering onder meer de bevoegdheid om bijvoorbeeld het vrij verkeer van personen te beperken. Net als de Italianen zullen de Spanjaarden vanaf morgen alleen hun huis uit mogen om eten en medicijnen te kopen, naar hun werk, het ziekenhuis of de bank te gaan of om kinderen of ouderen te verzorgen.

Nu de noodtoestand van kracht is, kan de overheid ook burgers verplichten tot dienstverlening, producten rantsoeneren of andere ingrijpende maatregelen te nemen. Ook evenementen zoals de beroemde traditionele processies in de aanloop naar Pasen worden afgelast.

In Spanje zijn meer dan 5.700 mensen besmet met het virus, de helft daarvan in Madrid. Er zijn 136 Spanjaarden aan overleden. In Spanje wonen zo’n 46 miljoen mensen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.195.366
 • Aantal
  doden
  1.144.069
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  287.700
 • Aantal
  doden
  10.658