In België is Facebook met voorsprong het populairste sociale netwerk. Ook ons liefdesleven krijgt daarin een plaats. Maar dat verloopt niet altijd zonder problemen, zo weet relatietherapeute Mieke Mievis.
Je profiel is een permanent bewijsstuk van wat je in het verleden uitspookte. Wie een beetje moeite doet, kan veel ontdekken op Facebook. “Aan het begin van een relatie wordt het sociale mediaprofiel van een nieuw lief onderzocht”, vertelt Mievis. Ook foto’s, likes of berichten van ex-vriendinnen en ex-vrienden pronken vaak nog op onze walls. Moeten we dat dan allemaal verwijderen? “Het is logisch dat je vroeger een ander lief had. Vroeger wist je dat, maar kwam je sporadisch een foto tegen. Nu krijg je een verslag op Facebook. Het is allemaal meer in your face”, zegt de relatietherapeute.
“Tegenwoordig moet je bij het begin van een relatie dingen bespreken. Als vrijgezel zoek je immers links en rechts wat aandacht op sociale media. Dat is niet ongewoon. Je moet daar alleen een streep onder trekken vanaf het moment dat je een relatie hebt. Ik heb hier ook foto’s liggen van reizen met oude geliefden. Dat is nu eenmaal gebeurd. Maar ik zou zelf geen post over mijn ex online laten staan. Dat is een persoonlijke keuze. Daar moet je als koppel afspraken over maken.”
Bron van ruzie
Mievis behandelt in haar praktijk vaak koppels die ruziën over sociale media. “Ik kan me goed inbeelden dat jouw lief het niet tof vindt om live mee te maken hoe jij iets leuk vindt van jouw ex. Maar het is absurd om je boos te maken over vriendschappen op Facebook.” Een foute foto, een stoute commentaar of verkeerde vriendschap kunnen leiden tot een felle ruzie.
Maar wanneer wordt contact op sociale media gevaarlijk? Een porretje of een knipoog kan al snel meer betekenen. “Een vluchtig contact op Facebook kan tot veel leiden. Af en toe chatten kan al snel veranderen in een virtuele liefdesaffaire”, zegt Mievis. “Nu kan je op elk moment van de dag een relatie met iemand beginnen. In die zin bedreigt Facebook bestaande relaties. Heel wat affaires ontstaan immers op sociale media.”
“Grote voorstander van openheid”
Wanneer er ruzies ontstaan over sociale media, is het belangrijk de situatie zo snel mogelijk te ontmantelen. “Het is belangrijk om goede afspraken te maken”, zegt Mievis. “Wat doe je met de virtuele wereld? Deel je die met elkaar of niet? Wat kan? Wat kan niet? Ik ben een grote voorstander van openheid. Als jouw partner al niet mag weten met wie je omgaat op sociale media, heb je misschien wel een probleem. Het kan ook zijn dat hij of zij er geen graten in ziet dat jij flirt met iemand via sociale media. Je moet als koppel zorgen dat je dezelfde waarden en normen hebt over sociale media.”
Of iets Facebook official wordt, hangt af van het koppel. Mieke Mievis heeft een algemene stelregel: “Wanneer je ouders weten dat je een nieuw lief hebt, is het tijd om het op Facebook te plaatsen.”
© 2015 – C.H.I.P.S. StampMedia – Tomas Ooms & Elisabeth Vroonen