In Tasmanië, een eilandstaat ten zuiden van Australië, zijn de voorbije dagen zo’n 470 walvissen gestrand. Reddingswerkers gingen massaal aan de slag om zoveel mogelijk dieren opnieuw in de open zee te krijgen, maar dat was een aartsmoeilijke opgave. Zeker 250 dieren waren al dood toen de reddingswerkers ze in het vizier kregen.
Maandag kregen hulpdiensten in de Australische eilandstaat Tasmanië melding van 270 aangespoelde walvissen. Toen ze in Fraser Flats aankwamen om de dieren terug naar de open zee te leiden, bleek dat al zeker 90 van de grienden gestorven waren.
Een griend is de tweede grootste soort dolfijn (na de orka), en dolfijnen zijn dan weer een soort walvis. Grienden kunnen zo’n 7 meter lang worden en wegen tot wel 3 ton. Ze komen vooral voor in de Atlantische Oceaan en in zeeën in het zuidelijk halfrond.
Fraser Flats
Dinsdagochtend gingen de reddingswerkers aan de slag. Ze wilden zoveel mogelijk nog levende walvissen terug in open zee krijgen, en moesten tegelijk ook de dode lichamen van het strand weghalen. Dinsdag slaagden de zestigtal hulpverleners erin om 25 grienden te redden.
De dieren de ze kunnen redden, geven de reddingswerkers een label. Zo kunnen ze volgen waar ze naartoe zwemmen. Da’s nodig, want grienden zijn supersociale dieren, en da’s ook waarom er zo’n grote groep in de baai is gestrand.
Wanneer één dier uit koers geraakt en strandt, volgt de rest dat zonder twijfelen, zeker als dat eerste dier één van de leiders van de groep is. Door dat sociale aspect is het ook héél belangrijk dat de hulpverleners de dieren zo ver mogelijk in de zee loslaten, want ze keren gewoon terug. Da’s ook in Fraser Flats gebeurd, van de 25 geredde walvissen zijn er 2 teruggekeerd.
Nog 200 dieren
Tijdens de reddingsactie vlogen hulpverleners met een helikopter over de baai. En zo’n 10 kilometer verderop troffen ze nog eens 200 gestrande walvissen aan. Vanuit de helikopter leken die allemaal al overleden, en later is dat ook bevestigd.
Die 200 ‘nieuwe’ grienden zijn waarschijnlijk op hetzelfde moment gestrand als de ‘eerste’ 270. De hulpdiensten hebben die niet gezien, omdat het water in de baai waar ze uiteindelijk gespot zijn, veel donkerder is dan op andere plekken.
Nic Deka, de coördinator van het reddingsteam, sprak met The Guardian. Hij benadrukte dat de operatie dezelfde zou gebleven zijn, ook al waren niet alle dieren op de tweede locatie overleden. “We zouden nog steeds op Fraser Flats gefocust hebben, omdat die dieren een grote kans op overleven hebben.”
50 gered, 50 aan het redden
Woensdag slaagden de reddingswerkers erin om nog eens 25 van de grienden terug naar open zee te krijgen. Nu proberen ze nog voor de 50 overgebleven levende grienden hetzelfde te doen, al wordt dat nog een hele moeilijke opdracht.