We aten veel minder friet door coronacrisis

Over het algemeen deed de Vlaamse land- en tuinbouwsector het dit jaar goed. Zo is de omzet met 0,6 procent gestegen tot vermoedelijk 5,8 miljard euro. Er is sprake van het hoogste niveau sinds 2013. De sector van de frietaardappelen draaide echter bijzonder slecht. Zo hebben we weinig friet gegeten door de coronacrisis. Producten, die wel vlot verkochten, waren onder meer aardbeien, eieren, rundvlees en witloof: producten die voornamelijk thuis geconsumeerd worden.

EPA

Met de sector van de frietaardappelen komt het wellicht niet meer goed dit jaar. De sector zal vermoedelijk 30 procent minder opbrengen dan vorig jaar. De oorzaak is wellicht de tijdelijke sluiting van de horeca door de coronacrisis en de vele evenementen die niet konden doorgaan. Het ziet er niet naar uit dat het verlies nog ingehaald zal worden, aangezien er weinig of geen evenementen zijn.

Sierteelt

Verder draaide de sector van de sierteelt een verlies van zo’n 7,3 procent. De oorzaak is wellicht de sluiting van de bloemenwinkels en tuincentra, net voor de start van de lente. Traditioneel wordt net op dat moment meer dan de helft van de jaaromzet geboekt. Heel wat bloemen en planten moesten daarom vernietigd worden. Ook de sectoren van de akkerbouw, varkenshouders, melkvee en serregroenten deden het dit jaar slechter.

Aardbeien

Door de lockdown en ook het mooie weer aten we dan wel meer aardbeien. Dat meldt onder meer de Boerenbond aan de VRT. De prijzen van aardbeien lagen dan weer 40 procent hoger dan vorig jaar.

Ook de prijzen van appelen en peren gingen de lucht in. Daardoor ligt de omzet van de hele fruitsector dit jaar wellicht een derde hoger dan in 2019. In de groentesector is er sprake van een stijging van 0,9 procent. Naast aardbeien werden ook meer eieren, rundvlees en witloof verkocht.

Meer
Lees meer...