Voormalig Biden-uitdager Pete Buttigieg wordt Amerikaans minister van Transport

De 38-jarige Pete Buttigieg, die het tijdens de voorverkiezingen opnam tegen Joe Biden als Democratisch presidentskandidaat, krijgt een plekje in de nieuwe Amerikaanse regering. Biden koos hem als transportminister.

Buttigieg was tussen 2012 en begin dit jaar burgemeester van het stadje South Bend in Indiana en vriend en vijand is het erover eens dat hij een mooi parcours heeft afgelegd. “Ooit was South Bend één van Amerika’s ‘stervende steden’, maar vandaag is het een knooppunt van innovatie en groei”, zei de Biden-campagne dinsdagavond op Twitter. “Pete Buttigieg heeft die omslag geleid en mag dat werk nu voortzetten als minister van Transport.”

Het ziet ernaar uit dat Buttigieg een belangrijke rol zal spelen in Bidens plannen om infrastructuur heraan te leggen en een klimaatbeleid te voeren. Een anonieme zakenrelatie van Biden zegt aan de zakenzender CNBC dat Buttigieg een grote impact zou kunnen hebben op de infrastructuurplannen omdat hij niet betrokken is bij de stagnerende gesprekken over het budget daarvoor. “Hij heeft dus meer vrijheid en zal niet geremd worden door de limieten van de onderhandelaars”, klinkt het.

“Probleemoplosser”

Ook Joe Biden, die maandagavond officieel werd uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen, prees de voormalige burgemeester. “Pete Buttigieg is een patriot en een probleemoplosser. Ik nomineer hem als transportminister omdat die post zoveel van de uitdagingen voor ons land omvat”, klonk het in een mededeling. “Jobs, infrastructuur en klimaat komen allemaal samen in het transportdepartement, de plek van waaruit sommige van onze plannen om de VS herop te bouwen starten.”

Biden pakte eerder al uit met een klimaatplan van 2.000 miljard dollar (1.644 miljard euro) dat vooral focust op groene energie.

Transformatie

Buttigieg heeft er twee termijnen opzitten als burgemeester van South Bend. Onder zijn beleid onderging de stad een infrastructurele transformatie die ook tot economische heropleving leidde. Een kritiek is wel dat zijn plannen minder voordelen hadden voor de zwarte bevolking dan hij liet uitschijnen.

Zo was er een hoop animo voor zijn idee om alle onbewoonde huizen te slopen of te herstellen, iets dat lang onmogelijk leek. De plannen focusten op arme buurten waar veel zwarten en latino’s woonden. En hoewel iedereen blij was dat de stadskankers uit het oog verdwenen waren, werd hem achteraf wel een gebrek aan planning verweten omdat er vaak niets in de plaats kwam.

Eerder dit jaar nam hij het op tegen Biden om de Democratische nominatie voor het presidentschap binnen te halen, maar hij stapte in maart uit de race “om de partij en het land te helpen verenigen”.

Meer
Lees meer...